Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea în Egipt a unei fosile vechi de 43 de milioane de ani dintr-o specie necunoscută de balenă amfibie, cu patru picioare, reuşită ce contribuie la înţelegerea tranziţiei acestor vieţuitoare de la mediul terestru la cel marin, informează Reuters.
Balena recent descoperită aparţine grupului Protocetidae, de cetacee dispărute care au trăit în perioada de mijloc a tranziţiei de la uscat la mediul acvatic, a indicat o echipă de cercetători în Egipt.
Fosila a fost adusă la lumină din roci provenind din Eocenul mijlociu din depresiunea Faiyum, situată în Deşertul de Vest din Egipt - o zonă acoperită anterior de mare şi care a constituit o bogată sursă de descoperiri ce oferă indicii privind evoluţia balenelor. Fosila va fi studiată la Centrul de Paleontologie a Vertebratelor din cadrul Universităţii Mansoura (MUVP) din Egipt.
Noua specie de balenă, denumită Phiomicetus anubis, care avea o lungime estimată la aproximativ trei metri şi o masă corporală de circa 600 de kilograme, a fost probabil un prădător redutabil, au indicat cercetătorii.
Scheletul său parţial a dezvăluit faptul că este vorba despre cel mai timpuriu exemplar de balenă din grupul Protocetidae, identificat în Africa.
New species of ancient four-legged whale discovered in Egypt https://t.co/mTTNjMKBvV
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 26, 2021
„Phiomicetus anubis reprezintă o nouă specie cheie de balenă şi o descoperire deosebit de importantă pentru paleontologia egipteană şi africană”, a spus Abdullah Gohar de la MUVP, autor principal al lucrării publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society B.
Numele genului căruia îi aparţine balena a fost inspirat de depresiunea Faiyum, iar numele speciei face referire la Anubis, vechiul zeu egiptean reprezentat cu cap de câine, asociat cu mumificarea şi viaţa de apoi.
În pofida descoperirilor fosilifere recente, imaginea de ansamblu privind evoluţia balenelor în Africa continuă să fie învăluită în mister, au notat cercetătorii. Activitatea din regiune ar putea conduce la descoperirea unor noi detalii despre tranziţia evolutivă de la balene amfibii la vieţuitoare exclusiv acvatice.
Noua balenă a suscitat întrebări cu privire la ecosistemele străvechi şi a îndreptat cercetarea către alte chestiuni, precum originea şi coexistenţa balenelor străvechi în Egipt, a notat Hesham Sellam, fondator al MUVP şi un coautor al cercetării.