Specia a fost descoperita in Anzii Cordilieri, cel mai mare lant muntos din lume, si a primit denumirea de Oreotrochilus cyanolaemus sau pasarea hillstar cu gusa albastra. Animalul face parte din familia pasarilor colibri si traieste intr-una din cele mai izolate regiuni din munti.
Oreotrochilus cyanolaemus poate fi gasita intr-un singur loc - o arie de 64 km patrati, in special in apropierea vegetatiei bogate de pe marginea raurilor de munte. Specia a fost surprinsa initial de dr. Francisco Sornoza-Molina, de la Institutul National de Biodiversitate din Ecuador, in aprilie 2017, potrivit Daily Mail.
Sornoza-Molina a cerut sprijinul comunitatii academice pentru a studia si numi noua pasare si a condus o noua expeditie in Muntii Anzi in luna mai. Au mai fost gasite exemplare, insa estimarile cercetatorilor sunt sumbre.
Citeste si: Un test de sarcina a decimat populatia de broaste la nivel mondial. Cum a fost posibil
Specia Oreotrochilus cyanolaemus mai are maxim 750 de exemplare si multi specialisti sunt ingrijorati ca populatia a scazut sub 500. Mica pasare e in pericol din cauza defrisarilor, mineritului si a dezvoltarii agriculturale din zona.
“Pentru a salva aceasta specie e nevoie de sustinere absoluta din partea agentiilor de protejare nationale si internationale,” a declarat dr. Sornoza-Molina. “Pentru a salva aceasta pasare, planul actual e dezvoltarea unei retele de arii protejate in zona ei geografica.”
- Te-ar putea interesa si:
- Turiștii de pe o plajă din Australia, șocați de o creatură ieșită din ocean. Este considerată „cea mai periculoasă din lume”
- Pasăre americană extrem de rară, observată pe coasta Mării Negre
- Fauna României a devenit mai bogată cu o specie de pasăre. A fost descoperită în Agigea