Sute de specii unice si foarte importante pentru mediu au disparut in ultimul secol. Expertii avertizeaza de cativa ani ca ne aflam in cadrul celei de-a 6-a disparitii in masa din istoria planetei si, ingrijorator, acum au descoperit ca acest proces e si accelerat, scrie Science Alert.
Expertii cred ca alte sute de specii de vertebrate vor disparea pentru totdeauna, de aceasta data in doar cateva decenii. Cu fiecare specie disparuta, ecosisteme din intreaga lume risca sa dispara.
Citeste si: 5 specii de animale foarte cunoscute care sunt, de fapt, pe cale de disparitie
“Ce vom face sa gestionam actuala criza de disparitie in urmatoarele doua decenii va defini soarta a milioane de specii,” a explicat ecologul Gerardo Ceballos, din cadrul Universitatii Nationale Autonome din Mexic.
In urma cu 5 ani, Ceballos a condus un studiu despre disparitia actuala in care s-a descoperit rata de extinctie a speciilor vertebrate (doua specii de mamifere disparute la 10.000 de specii, la fiecare 100 de ani), mult mai mica decat ritmul actual, ce e de aproape de 100 de ori mai mare.
Citeste si: O broasca “disparuta” a fost redescoperita! Ce semnificatie are gasirea ei pentru “apocalipsa amfibienilor”
“Putem concluziona cu incredere ca rata de disparitie moderna e extrem de ridicata, ca e in crestere si ca sugereaza ca are loc o disparitie in masa - a sasea de acest tip in istoria de 4.5 miliarde de ani a Pamantului,” a scris echipa in studiul din 2015.
Ritmul in care dispar speciile s-a accelerat
Acum, Ceballos si echipa sa au realizat un nou studiu si rezultatele sunt la fel de ingrijoratoare. Ei sustin ca rata de disparitie a fost subestimata pana acum si, mai mult, va creste semnificativ pe viitor.
Citeste si: Singura femela girafa complet alba din Kenya si puiul ei au fost ucisi de braconieri
Potrivit noului studiu, 1.7 % din speciile studiate de specii de vertebrate tereste (515 specii in total) intra in aceasta categorie. Alte 388 de specii ar putea supravietui, dar se afla in aceleasi zone ca speciile ce vor disparea, asa ca vor fi afectate de aceiasi factori cauzati de dezvoltarea umana.
Acest proces ar putea cauza “cascade de extinctie”, in care disparitia unei specii va avea un impact atat de mare asupra ecosistemului incat va duce la disparitia a mai multe specii.
“Aproximativ 94% din populatiile celor 77 de specii de mamifere si pasari aflate in stare de disparitie au disparut in ultimul secol,” a scris echipa in studiu. “Daca presupunem ca toate speciile aflate in aceeasi stare vor urma tipare similare, 237.000 de populatii au disparut din 1900.”
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale