In cazul mamiferelor, in medie, femelele traiesc mai mult decat masculii, insa in cazul pasarilor, procesul are loc invers si acum cercetatorii cred ca au descoperit ce cauzeaza aceste diferente, scrie The Guardian.
Potrivit expertilor, daca un organism are doua copii ale aceluiasi cromozom sexual, creste probabilitatea ca durata de viata sa fie mai lunga, ceea ce sugereaza ca a doua copie are un efect de protectie.
Citeste si: Bunicile balene ucigase cresc sansele de supravietuitoare ale nepotilor. Cum reusesc
“Aceste rezultate reprezinta un pas important in descoperirea mecanismelor ce afecteaza longevitatea, ceea ce poate duce la diferite moduri de a extinde viata,” au scris autorii in studiu.
Ideea ca a doua copie a aceluiasi cromozom sexual are un rol de protectie nu e noua si a fost sustinuta se observarea mamiferelor (unde femelele au doi cromozomi sexuali de acelasi fel si masculii tind sa traiasca mai putin).
Citeste si: Varsta reala a cainelui tau. Cum o poti calcula in “ani umani”
In cazul pasarilor, masculii traiesc, in medie, mai mult si au doi cromozomi Z, in timp ce femelele au cromozomi ZW.
Potrivit studiului publicat in jurnalul Biology Letters, aceasta tendinta se poate observa in cazul mai multor specii.
Citeste si: 8 dintre cele mai rare si dragute creaturi de pe planeta
Expertii au studiat 229 de specii, de la insecte la mamifere, si au observat ca indizivii cu doi cromozomi sexuali de acelasi fel traiau, in medie, cu 17.6% mai mult decat cei care aveau doi cromozomi diferiti sau doar un cromozom.
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale