Maimutele capucin (din familia Cebinae) din America de Sud au petrecut ultimii 3.000 de ani in propria Epoca de Piatra. Cu ajutorul sapaturilor arheologice, cercetatorii au descoperit un sit al maimutelor, cu diferite unelte de piatra, scrie National Geographic.
Cercetatorii au gasit un sit arheologic in partea de nord-est a Braziliei ce demonstreaza ca pietrele folosite de maimutele capucin au evoluat in ultimii 3.000 de ani, comportament observat pentru prima data in cazul unei primate non-umane, potrivit Science News. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Nature Ecology & Evolution.
Citeste si: Reactii emotionante de la niste animale salbatice. Maimutele plang dupa prietenii ucisi
“E posibil ca schimbarile din vegetatie in ultimii 3.000 de ani duca la schimbarea uneltelor de piatra ale maimutelor capucin,” a declarat arheologul Tomos Proffitt, din cadrul Universitatii din Londra. Maimutele au folosit pietre de mai multe dimensiuni pentru a zdrobi si sapa.
Siturile arheologice ale maimutelor sunt rare. Sapaturi in Africa au scos la iveala pietrele folosite de cimpanzei pentru a sparge nucile, de acum 4.300 de ani.
Citeste si: Maimutele care au creat o specie complet noua. Cum au reusit sa faca acest lucru
Primatologul Tiago Falotico, din cadrul Universitatii din Sao Paulo, impreuna cu Proffitt si colegii sai au recuperat 122 de artefacte din piatra ale maimutelor, extrase din 4 straturi sedimentare. Rocile erau folosite, in mare parte, pentru a zdrobi sau pe post de platforme pe care putea fi sparta hrana mai tare.
Alte unelte de piatra mai mici, folosite acum 3.000-2.500 de ani, erau cel mai probabil folosite pentru a deschide hrana precum seminte sau fructe cu o coaja subtire. Uneltele mai mari descoperite au fost folosite acum 300 de ani, ceea ce indica o schimbare in dieta maimutelor, cred cercetatorii.
Acum in jur de 100 de ani, uneltele de zdrobit ale maimutelor capucin au inceput sa aiba marimi mai mici, probabil pentru a sparge mai usor nucile caju. Exemplarele ce traiesc in apropierea sitului astazi folosesc unelte similare.
Exista doua scenarii probabile pentru diferentele intre unelte: fie diferite populatii de maimute capucin au folosit acelasi sit in perioade diferite, fie o singura populatie s-a intors frecvent in acelasi loc si si-a schimbat uneltele in functie de tipul de hrana disponibil.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- O cunoscută companie aeriană va înceta să mai transporte maimuţe destinate experimentelor de laborator de la jumătatea lui 2023
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale
- A fost descoperită o nouă specie de maimuțe. Cercetătorii susțin că există doar câteva sute de exemplare în lume