Sursa foto: Ireland Marine Institute/The Guardian/YouTube
O cresa imensa de rechini a fost descoperita la 200 de km distanta de coasta Irlandei, la o adancime de 750 de m. Un vehicul controlat de la distanta a gasit o portiune de scheleti de corali complet acoperita cu oua de rechin, supravegheate de parintii periculosi.
Rechinii ce si-au ales acel loc pe post de cresa, ce apartin speciei Galeus melastomus (sau rechinul-pisica cu gura neagra), au fost descoperiti de cercetatori de la Institutul Marin din Irlanda la ora 3 dimineata, dupa o expeditie de 3 saptamani.
“E o descoperire biologica majora si o poveste cu astfel de magnitudine ar fi aparut in documentarele Blue Planet daca ar fi stiut de ea,” a declarat David O’Sullivan, conducatorul studiului. “Se stiu foarte, foarte putine la nivel global despre cresele rechinilor de mari adancimi.”
Citeste si: Delfinii si rechinii migreaza spre nord. Ce efecte devastatoare poate avea relocarea
Ouale, numite si “poseta sirenei”, au fost depuse pe stratul de corali morti, pentru a fi protejate de curentii puternici, potrivit The Guardian. Cercetatorii vor sa revina peste cateva luni pentru a putea studia procesul de eclozare si pentru a filma puii.
Galeus melastomus se afla pe lista animalelor aflate in pericol si descoperirea poate ajuta cercetatorii sa inteleaga rechinii ce traiesc la adancimi impresionante si modalitati potrivite de conservare a speciilor.
Vezi cum arata cresa rechinilor in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în apă
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
- Numărul de atacuri neprovocate ale rechinilor, în scădere la nivel mondial în 2022