In timp ce unii tati din regnul animal nu sunt implicati absolut deloc in ingrijirea puilor, alti masculi depun eforturi considerabile pentru a creste urmatoarea generatie. Unii parinti isi protejeaza puii cu pretul vietii, scrie National Geographic.
In regnul animal, foarte putin masculi se implica in cresterea puilor. Unii dintre ei nici nu ezita sa ii omoare, comportament ce a fost observat in cazul leilor, ursilor, balenelor ucigase, maimutelor etc.
6 tati extraordinari din regnul animal
In multe situatii, femela e cea care are grija de urmatoarea generatie, desi exista cateva exceptii in care masculii au un rol important in cresterea puilor.
Pasarile Flamingo
Aceste pasari traiesc in grupuri de mii de exemplare si sunt monogame. Cu un singur partener pe viata, cuplul imparte in mod egal responsabilitatile “casnice”. Masculul si femela aleg impreuna locatia cuibului si amandoi il construiesc. Dupa depunerea oului, masculul si femela il clocesc in mod egal si, dupa eclozare, impart intre ei ingrijirea puiului, scrie Natural Habitat.
Citeste si: Pasarile flamingo nu sunt de fapt roz. Cum arata in realitate
Magotii
Masculii magot se lauda cu propriile odrasle si le folosesc pe post de liant social, pentru a interactiona cu alti masculi. Aceste maimute traiesc in grupuri de aproximativ 30 de exemplare si intreaga viata le e dedicata puilor.
In timpul sezonului de nasteri, masculii cara puii (chiar daca nu sunt descendentii lor directi), pentru ca acestia sunt esentiali pentru socializare.
Citeste si: Reactii emotionante de la niste animale salbatice. Maimutele plang dupa prietenii ucisi
Pasarile Pteroclidae
Pasarile ce traiesc in desertul din Namibia au o metoda ingenioasa de a face rost de apa. Masculii parcurg aproape 200 de km zilnic pentru a cara apa inapoi la familiile lor. Se pozitioneaza in apa si se misca inainte si inapoi timp de 15 minute pentru ca penele lor sa absoarba cat mai multa apa. In acest timp, ei sunt foarte vulnerabili in fata pradatorilor, insa atunci cand se intorc acasa, le pot oferi puilor cateva picaturi vitale de apa din pene.
Broastele Dendrobates tinctorius azureus
Spre deosebire de alti amfibieni, femelele acestei specii depun doar 6 oua si e responsabilitatea masculului sa le ingrijeasca. Pentru ca ouale trebuie sa ramana umede tot timpul, masculul urineaza pe ele timp de 10 zile. Cand puii ajung in stadiul de mormoloc, tatal cara fiecare pui la un mini-helesteu, ce are rolul unui cuib individual.
Citeste si: Cea mai ciudata nastere din natura. De ce isi cara puii pe spate o specie de broasca
Calutii de mare
Aceasta specie e singura din intreg regnul animal in care a fost observata sarcina in cazul masculilor. Tatii sunt cei care poarta puii in pantec si ii incubeaza timp de 45 de zile.
Citeste si: Parinti nepasatori din regnul animal. Ce vietuitoare isi abandoneaza puii dupa 48 de ore
Pinguinii imperiali
Aceasta specie are unii dintre cei mai devotati tati din natura. Dupa ce depune oul, femela e lipsita de energie si resurse, asa ca trebuie sa plece doua luni pana la tarm pentru a se hrani. In acest timp, tatal cloceste oul. Nu se misca si nici nu mananca timp de 2 luni, pentru ca oul nu poate fi expus temperaturilor extreme din Antarctica. Daca puiul iese din ou inainte sa se intoarca mama, tatal il poate alapta cu lapte produs in esofag.
- Te-ar putea interesa si:
- A salvat un pui de animal, crezând că este o pisică, dar când a crescut i-a șocat pe toți. Ce era, de fapt, animalul
- Momentul când un vultur, care a încercat să eclozeze o piatră, a primit un pui adoptiv. Imaginile i-au făcut pe internauți să plângă
- Reacția unui urs polar când vede un fotograf. Imaginile surprinse cu puiul sunt adorabile