Cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast au realizat un nou studiu, descoperind că animalele de companie, în special câinii, pot simți atunci când stăpânii lor sunt stresați. Aceștia își folosesc simțul olfactiv pentru a adulmeca oamenii din jurul lor.
Studiul, publicat în jurnalul PLOS ONE, a arătat că patrupezii pot face diferența dintre un om stresat și unul calm prin miros. Cercetătorii au descoperit această abilitate canină prezentând câinilor diferite mostre umane de transpirație și respirație. Unele proveneau de la indivizi care tocmai încercau probleme de matematică în fața unui public, iar altele proveneau din același grup de oameni înainte de provocarea de matematică. Patru dintre câinii implicați în studiu au putut adulmeca eșantioanele stresate, simțind modificările subtile pe care stresul le poate face asupra compușilor transpirației.
„Deși este probabil ca, într-un context real, câinii să capteze stresul nostru dintr-o varietate de indicii de context, am arătat, folosind un studiu de laborator, că există o componentă a mirosului confirmată care contribuie probabil la capacitatea câinilor de a simțim când suntem stresați”, a declarat psihologul animalelor Clara Wilson, pentru NBC News.
În sesiunile de testare pentru studiu, cercetătorii au prezentat câinilor mostre de la oameni înainte de a face o problemă de matematică și după. Probele au fost prelevate de la oameni care au trebuit să numere înapoi de la 9.000, folosind doar unități de 17, și care au trebuit să facă acest lucru în fața a doi cercetători. Au fost, de asemenea, luate măsurători ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale, iar participanții au completat, de asemenea, chestionare, fiind întrebați despre nivelul lor de stres din general.
Stress has an odour and dogs can smell it - new paper out! In each test session, dogs were given one person’s relaxed and stressed samples, taken only four minutes apart. In 94% of 720 trials, the dogs were able to correctly alert us to the stress sample. https://t.co/a048Gx3lkQ pic.twitter.com/ehBmmyokXn
— Clara Wilson (@ClaraHBWilson) September 28, 2022
„Dacă participantul dădea un răspuns corect [la întrebarea de matematică], nu i se dădea feedback și se aștepta să continue, iar dacă dădea un răspuns incorect, cercetătorul întrerupea cu „nu” și le spunea ultimul răspuns corect”, a spus Wilson pentru CNN.
Testul a început cu 20 de câini, dresați să adulmece aceste monstre, însă 16 câini au fost excluși din studiu din diferite motive, printre care lipsa atenției și plictiseala. Celor patru câini rămași li s-a prezentat o mașină care conținea o bucată de tifon nefolosită, o probă de la o persoană stresată și una de la aceeași persoană când nu era stresată. În mod remarcabil, în 96,88 la sută din timp, câinii au identificat corect proba stresată.
Aceste descoperiri ar putea duce la un antrenament bazat pe miros pentru câinii de serviciu cu PTSD, a spus Wilson pe Twitter. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut determina dacă câinii din studiu au simțit empatie față de indivizii stresați.
This finding does not tell us whether dogs perceived the stress samples as reflecting a negative emotional state. It is likely that in real life settings dogs use a variety of cues to understand a situation. This study does provide evidence that a stress odour is detectable. 7/8
— Clara Wilson (@ClaraHBWilson) September 28, 2022
„Deoarece câinii au fost dresați cu recompense pentru a-și găsi ținta, ei au fost vizibil încântați atunci când au aflat care este monstra stresată, în loc să arate ei înșiși orice fel de stres”, a spus Wilson.
Câinii au mult mai mulți receptori ai mirosului decât oamenii, a spus profesorul de Virginia Tech Mark Freeman pentru CNN. Acest lucru face ca patrupezii să fie „extrem de eficienți în diferențierea și identificarea mirosurilor”. „Deși nu putem ști cu certitudine de ce câinii au dezvoltat simțuri olfactive atât de intense, este foarte probabil legat de nevoia de a identifica prada, potențialele amenințări, statutul de reproducere și relațiile familiale într-un cadru de haită, printre altele”, a declarat cercetătorul.
- Te-ar putea interesa si:
- Planta pe care nu trebuie să o mănânce niciodată câinele tău. Toți o avem în gospodării și e foarte toxică pentru animale
- Gestul făcut de un câine după ce stăpânul său și-a pierdut viața într-un râu înghețat. Patrupedul și-a demonstrat loialitatea
- Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”