Sursa foto: Science Magazine/YouTube
Ecologistul Leandro Moraes a surprins unul dintre cele mai bizare momente din jungla amazoniana. O molie bea apa direct din ochii unei pasari in timp ce aceasta doarme. Desi fenomenul nu e surprins foarte des, expertii nu cred ca e atat de rar pe cat credem.
Pasarea amazoniana, din specia Hypocnemoides melanopogon, dormea pe o ramura atunci cand a fost “vizitata” de insecta. Molia si-a folosit proboscida (o excrescenta a capului) pentru a bea lacrimile pasarii. Insecta reuseste chiar sa dechida ochiul pasarii pentru a suge fiecare lacrima, potrivit Science Magazine.
Citeste si: Specia ce a inspirat papagalul din filmul “Rio” a disparut oficial din natura
“Bautul lacrimilor pasarilor de catre molii e un eveniment ce a fost documentat rar, cu doar doua inregistrari din Madagascar si Columbia,” a explicat Moraes in studiul despre acest fenomen. Ecologistul a surprins momentul in jungla din Brazilia. “In aceste cazuri, molia isi insereaza proboscida adaptata morfologic in zona oculara a speciei alese pentru a se hrani cu lacrimile ei.”
Fenomenul poate sa para bizar, insa moliile nu sunt singurele insecte ce beau lacrimile unei vertebrate. Fluturii au fost surprinsi in timp ce faceau exact acelasi lucru unor crocodili.
Citeste si: A fost declarata prima specie protejata din istorie, acum sute de ani
In video-ul surprins in Brazilia, pasarea nu se trezeste, in ciuda faptului ca molia ii deschide de mai mai multe ori ochiul. Chiar daca imaginile sunt ciudate, pasarea nu pare sa fie deranjata si expertii nu cred ca expusa vreunui risc daca ii sunt baute lacrimile, iar in acest fel molia poate sa consume nutrienti necesari supravietuirii ei.
Vezi cum a reusit molia sa bea lacrimile pasarii in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Turiștii de pe o plajă din Australia, șocați de o creatură ieșită din ocean. Este considerată „cea mai periculoasă din lume”
- Pasăre americană extrem de rară, observată pe coasta Mării Negre
- Fauna României a devenit mai bogată cu o specie de pasăre. A fost descoperită în Agigea