Fluture monarh

Fluturii monarh crescuti in captivitate nu au o abilitate vitala. Despre ce e vorba

In fiecare toamna, milioane de fluturi monarh migreaza mii de km in America de Nord, spre locuri pe care nici parintii lor nu le-au vizitat. Unii dintre ei nu pot participa la calatorie pentru ca le lipseste o abilitate vitala, scrie The Atlantic.

Populatia fluturilor monarh a scazut cu 80% in ultimul deceniu si specia se afla pe cale de disparitie. Unele persoane aduna ouale fluturilor salbatici pentru a avea grija de ele in propriile curti, pentru a ajuta populatia, insa aceasta decizie are efecte negative, in ciuda intentiilor bune. Fluturii monarh sunt crescuti si comercial, pentru nunti si festivaluri.

Citeste si: 10 semne ca Terra trece prin "a 6-a extinctie"

Potrivit unui nou studiu, incercarile de a reproduce fluturii in captivitate nu vor salva migratia anuala spectaculoasa. Cercetatori din cadrul Universitatii din Chicago au testat fluturii unui crescator comercial si au observat ca nu pot migra. In timp ce exemplarele salbatice au o tendinta puternica de a se indrepta spre sud, fluturii comerciali au zburat in directii intamplatoare.

Cercetatorii au observat ca acelasi fenomen are loc si atunci cand fluturii salbatici erau crescuti in captivitate, in ciuda incercarii de a imita conditiile naturale.

Citeste si: Specii disparute in 2018. Animalele care nu mai pot fi gasite in natura

“E un studiu foarte puternic,” a declarat Sonia Altizer, experta in fluturii monarh din cadrul Universitatii din Georgia, ce nu a fost implicata in studiu. “E primul ce a demonstrat ca fluturii crescuti in captivitate nu vor avea acelasi comportament de orientare precum cei salbatici.”

Atunci cand fluturii crescuti pentru comert sunt eliberati, de cele mai multe ori vor muri rapid, insa cei eliberati in timpul verii s-ar putea reproduce cu fluturii salbatici si pot transmite gene carora le lipseste acest instinct de migratie si de orientare.

Citeste si: Canada a luat decizia istoria de a interzice tinerea in captivitate a balenelor si delfinilor

In acest moment, nu se stie ce se va intampla cu migratia spectaculoasa a fluturilor monarh. Chiar si in randul exemplarelor salbatice se poate observa o diferenta - fluturii ce traiesc in regiunile sudice nu mai migreaza pentru ca temperaturile globale cresc anual. 

Te-ar putea interesa si:
Una din cinci specii de păsări din Europa este amenințată cu dispariția. Care sunt principalele cauze
Un pui de gorilă de munte s-a născut la Parcul Național Virunga din RD Congo. Eveniment important pentru specia pe cale de dispariție
Un exemplar rar de jaguar a făcut senzație la un sanctuar de feline. Puiul face parte dintr-o specie amenințată cu dispariția

Programul Zilei

Duminică06.04
08:00 Un an salbatic
08:50 Fata salbatica a Americii de Nord
09:40 Mamifere
10:40 Digi Animal Club
11:10 Luptatori urbani
12:00 Maremma: Taramul neimblanzit al Italiei
12:55 Puii in natura
13:45 Batalia masculilor alfa
14:10 Batalia masculilor alfa
14:35 Padurea fermecata
15:25 Insule
16:20 Daca n-ar fi pamant
17:15 Fata salbatica a Americii de Nord
18:10 Ciudateniile naturii
19:05 Puii in natura
20:00 Batalia masculilor alfa
20:30 Batalia masculilor alfa
21:00 Marsul elefantilor
22:00 Misiunea: Rechinii
22:30 Misiunea: Rechinii
23:00 Un an salbatic
23:50 Daca n-ar fi pamant
00:30 Ascuns privirii

Partenerii noștri

O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei/ Profimedia

O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”

O familie din Anglia a trăit un moment emoționant chiar de Ziua Mamei, după ce și-a regăsit pisica...