Cercetatorii au descoperit ca o specie de paianjen isi alapteaza puii, comportament asociat de obicei cu mamiferele. Mamele paianjen secreta o substanta asemanatoare cu laptele cu ajutorul careia isi hranesc puii.
O echipa de experti din cadrul Gradinii Botanice Tropicale Xishuangbanna, Academia Chineza de Stiinte, au observat un comportament cu totul neobisnuit al paianjenului Toxeus magnus, potrivit Daily Mail.
Paianjenii traiesc mare parte a timpului in mici colonii, compuse in mare parte din pui si conduse de doi adulti sau de o femela. Pe langa aceasta organizare neobisnuita, cercetatorii au observat si ca mamele isi alaptau puii.
Citeste si: Paianjenii “pirat” fura panzele semenilor si ii mananca dupa
Mamele secretau substanta asemanatoare cu laptele printr-un fagas epigastric. Puii erau alaptati in jur de 20 de zile, pana atingeau maturitatea, insa unii dintre ei continuau sa bea “laptele” mamei pana ce atingeau varsta de 40 de zile.
Cercetatorii au observat ca mamele primeau in cuib inapoi pentru alaptare doar femelele. Atunci cand masculii speciei ating maturitatea sexuala, trebuie sa se bazeze exclusiv pe hrana pe care o primesc.
Citeste si: A murit cel mai batran paianjen din lume. Ce varsta avea
Puii ce nu erau alaptati in primele zile din viata mureau dupa aproximativ o saptamana. Dupa trecerea celor 20 de zile de maturizare, alaptarea nu mai reprezenta un factor decisiv in durata medie de viata.
Expertii au concluzionat ca specia Toxeus magnus, ce are o infatisare similara cu cea a furnicilor, are un comportament diferit de celelalte arahnide si vor continua sa studieze aceste vietuitoare neobisnuite.
Vezi cum functioneaza procesul in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din lume
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale
- O femeie din Australia s-a trezit cu zeci de păianjeni pe cuptorul din bucătărie. Cât de periculoasă este arahnida