Marsuinii „vaquita”, una dintre speciile cele mai expuse pericolului de dispariţie, ar putea să dispară dacă nu vor fi schimbate de urgenţă metodele de pescuit în arealul acestor mamifere marine din Golful California, conform unui avertisment emis luni de Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene (International Whaling Commission - IWC), transmite DPA.
Comitetul ştiinţific al IWC a emis luni prima sa alertă de pericol major de dispariţie pentru aceste animale marine, avertizând că numărul de "vaquita", specie de marsuini endemică Golfului California, ar putea să fie mai mic de 10 indivizi, potrivit Agerpres.
"Deşi au trecut aproape 30 de ani de avertismente repetate, marsuinii vaquita se află în pragul dispariţiei din cauza pescuitului cu plase", conform comunicatului dat publicităţii de IWC. "În pofida numărului foarte mic de animale rămase, interzicerea completă a pescuitului cu plase (în care aceste animale marine se încurcă şi mor înecate) i-ar oferi acestei populaţii mici dar rezistente o şansă de a se reface", se mai arată în comunicat.
"Dispariţia acestor marsuini este inevitabilă cu excepţia cazului în care toate plasele folosite la pescuit în arealul lor de viaţă vor fi înlocuite cu alte instrumente de pescuit care să protejeze viețile acestor animale (...) Dacă acest lucru nu se întâmplă acum, va fi prea târziu", se mai precizează în comunicat.
Marsuinul vaquita ("văcuţă" în spaniolă n.r.) este cel mai mic cetaceu din lume, femelele măsurând în medie 140 de centimetri, iar masculii 135.