In anul 2014, echipa paleontologului Rodrigo Muller a descoperit fosila unui dinozaur deosebit, unul dintre primii carnivori de pe Terra, scrie National Geographic.
Fosila a fost descoperita in orasul São João do Polêsine, Brazilia. Specia a primit denumirea de Gnathovorax cabreirai si a trait acum 230 de milioane de ani, in Triasic, atunci cand America Latina inca facea parte din supercontinentul Pangeea.
Citeste si: Descoperire: Tyrannosaurus Rex avea un „aparat de aer conditionat” in craniu
Specimenul descoperit a murit intr-o lunca, ceea ce a permis sedimentelor din raul apropiat sa acopere scheletul, ceea ce a dus la o fosila aproape intacta, potrivit studiului publicat in jurnalul Peer J.
Datorita starii fosilei, cercetatorii au putut reconstrui creierul dinozaurului. Potrivit studiului, dinozaurul era un pradator activ cu vedere foarte buna, focus si echilibru, plus dinti ascutiti si zimtati.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o nevertebrata antica ce a primit numele de “porc de mucegai”
Fosila avea si cicatrice vizibile, ceea ce va permite echipei sa reconstruiasca musculatura speciei pentru a intelege cum se misca.
“Acum, cand vrem sa studiem anatomia altor dinozauri, asta cu siguranta va deveni o baza pentru acest gen de munca,” a declarat Muller.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit un “catelus” din Epoca de Gheata perfect conservat. Cum arata
Gnathovorax cabreirai avea o lungime de 3 m (era cel mai mare dinozaur brazilian la acea vreme). PIn apropierea fosilei deosebite, cercetatorii au gasit scheletele a doua reptile Rhynchosauria si a doua vietuitoare Cynodontia, stramosii mamiferelor de astazi, ce probabil au facut parte din dieta pradatorului.
- Te-ar putea interesa si:
- O veveriță și-a găsit cel mai ciudat prieten. Imaginile cu rozătoarea și dinozaurul din plastic au devenit virale
- O nouă specie de ţestoasă fosilă, descoperită pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului
- Rămășițele a două noi specii de dinozaur, descoperite pe o insulă în Marea Britanie. Ce detalii au oferit cercetătorii