Balena albastra e cel mai mare animal ce a trait vreodata pe Terra si o noua fosila gasita pe malul unui lac din Italia ar putea oferi indicii cu privire la evolutia gigantului marin, scrie National Geographic.
Craniul imens al mamiferului a fost descris intr-un studiu publicat in jurnalul Biology Letters si confirma faptul ca aceasta fosila e cea mai mare descoperita pana acum, cu o lungime de aproape 26 de m (25.9 m). Animalul a trait in urma cu 1.5 milioane de ani, la inceputul Pleistocenului, spre surprinderea experilor.
Citeste si: Fosila unei balene bizare, cu patru picioare, descoperita in Peru
“Faptul ca o balena atat de mare a trait acum atat de mult timp sugereaza faptul ca balenele mari exista de ceva timp,” a declarat co-autorul studiului, Felix Marx, paleontolog in cadrul Institutului Regal Belgian al Stiintelor Naturale. “Nu cred ca speciile pot evolua brusc la marimi atat de mari.”
Descoperirea fosilei e importanta pentru intelegerea evolutiei balenelor albastre
Cercetatorii s-au straduit sa inteleaga modul in care au evoluat aceste mamifere enorme, initiativa ingreunata si de faptul ca fosilele din ultimii 2.5 milioane de ani sunt rare. In acea perioada, Terra a trecut prin mai multe ere glaciare, asa ca ramasitele balenelor antice ar putea fi ascunse la zeci de m sub nivelul marii.
Citeste si: A fost descoperit cel mai mare T.rex din lume. Ce marime avea dinozaurul
In 2006, un fermier din apropierea orasului italian Matera a vazut o serie de vertebre imense pe malul unui lac din apropiere. Paleontologul Giovanni Bianucci, din cadrul Universitatii din Pisa, si echipa sa au scos la iveala fosila dupa 3 ani de sapaturi.
Fosila ajuta cercetatorii sa demonstreze ca evolutia balenelor a fost mai lenta decat s-a crezut pana acum. Un studiu din 2017, bazat pe fosilele mai multor specii de balene, a sustinut ca cresterea acestor mamifere a avut loc brusc, probabil acum 300.000 - 4.5 milioane de ani.
Citeste si: Monstru marin fosilizat de dimensiuni impresionante descoperit in Anglia. Cat masoara si cum arata
Cu ajutorul descoperirii fosilei, unii experti cred acum ca balenele albastre au inceput sa creasca la marimele impresionante de astazi acum 3.6 - 6 milioane de ani.
- Te-ar putea interesa si:
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Un rechin a regurgitat un arici viu și nevătămat, în fața unor cercetători: „Am reușit să fac o singură poză”
- Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF