Cea mai mare pasare din lume nu a trait pe vremea dinozaurilor, ci acum doar cateva sute de ani. Pasarile elefant din Madagascar au disparut acum 500-1000 de ani, insa oamenii de stiinta nu stiau foarte multe detalii despre abilitatile lor pana acum.
Un studiu realizat de Universitatea din Texas a reconstruit structura craniana a pasarilor elefant, atat a celei mai mari specii, cu o inaltime de peste 3 m, cat si a unei specii mai mici, potrivit Daily Mail.
“Oamenii au trait alaturi de pasarile elefant si le-au vanat timp de mii de ani,” a declarat Christopher Torres, conducatorul studiului din cadrul Universitatii din Texas. “Dar practic nu stim nimic despre viata lor. Nici macar nu stim exact cand si de ce au disparut.”
Citeste si: VIDEO: Cercetatorii au descoperit cum arata prima pasare cu cioc din istorie
Inainte de concluziile studiului, cercetatorii credeau ca pasarile elefant erau similare cu strutii si pasarile emu de astazi - active ziua si cu o vedere buna.
Dupa reconstructia craniana, expertii au descoperit ca lobul optic - ce include nervii responsabili de vedere - era foarte mic. Lobul semana cel mai mult cu cel al unei pasari kiwi, ce are o vedere foarte proasta si e activa noaptea.
Cercetatorii au reusit sa distinga si habitatul fiecarei specii - specia mai mare de pasare elefant, ce avea nervii olfactivi mai dezvoltati, traia in padure.
Citeste si: Descoperire macabra: o pasare imensa preistorica ar fi vanat copii
Studiul demonstreaza ca cea mai mare pasare din istoria planetei a trait pana acum 500 de ani in Madagascar, nu putea zbura sau vedea foarte bine si era activa noaptea in paduri.
Rezultatele au uimit cercetatorii, ce vor sa continue studiul si sa inteleaga exact ce a dus la disparitia pasarilor elefant. In acest moment, se crede ca distrugerea habitatului si interventia umana au fost cele mai probabile cauze.
- Te-ar putea interesa si:
- Turiștii de pe o plajă din Australia, șocați de o creatură ieșită din ocean. Este considerată „cea mai periculoasă din lume”
- Pasăre americană extrem de rară, observată pe coasta Mării Negre
- Fauna României a devenit mai bogată cu o specie de pasăre. A fost descoperită în Agigea