Un dinozaur ce a trait acum 140 de milioane de ani avea o infatisare cu totul deosebita. Reptila avea o creasta imensa cu spini de 60 de cm inaltime, scrie The Atlantic.
Paleontologul Pablo Gallina a descoperit un dinozaur neidentificat in urma cu 4 ani, in Argentina. Pentru a nu distruge fosila delicata, Gallina si echipa lui din cadrul CONICET, agentia de cercetare stiintifica a guvernului din Argentina, au extras fosila intr-un bloc de pamant.
Dupa cativa ani de analiza in laborator, cercetatorii au scos la iveala o vertebra de 15 cm din care cresteau doi spini cu o lungime de aproximativ 60 de cm. Expertii cred ca fiecare spin al dinozarului era asemanator cu un corn al antilopelor moderne - o teaca de cheratina ce acopera nucleul osos.
Citeste si: Plinut si gol: cum ar fi aratat de fapt temutul T.Rex
Gallina crede ca, spre deosebire de cornul antilopelor, spinii dinozarului se prelungeau pe toata spinarea, cu o pereche pentru fiecare vertebra.
Dinozaurul si-ar fi putut folosi creasta cu spini pentru a se apara
Echipa a numit dinozaurul Bajadasaurus pronuspinax, ce inseamna “soparla din Bajada cu spini ce se indoaie in fata”. Reptila a trait in perioada cretacica, acum 140 de milioane de ani si expertii cred ca isi folosea creasta pentru a se apara de pradatori.
Citeste si: Reptila imensa zburatoare cu colti de vampir. Cum arata unul dintre cei mai fiorosi pradatori de pe Pamant
Bajadasaurus face parte din familia sauropodelor - un gen de dinozauri cu gat lung si corp masiv ce include Brontozauri, Diplodocus si Brahiozaur. Mai specific, face parte din grupul dicraezaurilor, o familie de sauropode rare ce se disting prin spinii de pe sira spinarii.
Primul dicraezaur a fost descoperit in Tanzania, in anul 1914, si, pentru aproape 8 decenii, a fost singurul exemplar al familiei. In 1991, a fost gasita o a doua specie, Amargazaur, dupa care au inceput sa apara fosile pe tot globul, inclusiv in China.
Citeste si: Monstru marin fosilizat de dimensiuni impresionante descoperit in Anglia. Cat masoara si cum arata
Exista mai multe teorii cu privire la folosul spinilor. Unii cercetatori cred ca spinii de pe spate sustineau o cocoasa asemanatoare cu cea a camilelor sau ca sustineau un fel de vela de tesut, folosita pentru a regla temperatura corpului sau pentru a atrage un partener. Alti experti sunt de parere ca spinii se loveau unul de celalat si creau zgomot.
Gallina nu respinge niciuna dintre aceste teorii, insa crede ca “cea mai logica explicatie” e ca spinii erau folositi de dinozaur pentru a se apara. Atunci cand se apleca pentru a paste, creasta se putea extinde si ii putea proteja gatul vulnerabil impotriva carnivorilor din apropiere.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- O veveriță și-a găsit cel mai ciudat prieten. Imaginile cu rozătoarea și dinozaurul din plastic au devenit virale
- O femeie a crezut că a salvat un pui de arici, dar când a ajuns la veterinar a rămas șocată. Ce descoperise aceasta