O populatie izolata de mamuti a trait cu mii de ani mai mult fata de rudele lor ce au pierit acum 15.000 - 10.000 de ani si disparitia lor nu a fost cauzata de schimbari in mediu, scrie Gizmodo.
Ultimii mamuti au trait pe Insula Wrangel, din Oceanul Arctic, pana acum 4.000 de ani. Un studiu publicat in jurnalul Quaternary Science Reviews ofera indicii cu privire la motivul disparitiei lor.
Cercetatorii au analizat 77 de specimene de mamuti (ce au trait acum 40.000 - 4.000 de ani) de pe Insula Wrangel, Beringia si latitudinile joase ale Eurasiei, precum si fosile de pe Insula Sf. Paul, un alt loc in care mamutii s-au retras dupa disparitia lor in celelalte zone ale Pamantului.
Citeste si: Mamutul lanos, disparut de 10.000 de ani, la un pas sa fie inclus pe lista speciilor in pericol
Analiza chimica a ramasitelor mamutilor sugereaza ca Insula Wrangel inca era un habitat potrivit pentru specie atunci cand mamutii au disparut definitiv, asa ca nu mediul a fost cauza principala.
In schimb, noua cercetare, condusa de Laura Arppe, din cadrul Universitatii Helsinki, sugereaza ca izolarea prelungita pe insula a dus la nasterea unor mamuti slabi din punct de vedere genetic, ceea ce i-a facut mai vulnerabili la conditiile meteorologice extreme.
Citeste si: Cercetatorii rusi vor sa cloneze un mamut intr-un laborator demn de Jurassic Park
In comparatie cu rudele lor ce au trait acum 40.000 de ani in Siberia, mamutii Wrangel prezentau un numar semnificativ de anomalii genetice ce le-ar fi putut diminua capacitate de supravietuire. Alti factori, precum accesul limitat la apa dulce si vanarea lor de catre oameni ar putea sa fi dus la disparitia lor.
- Te-ar putea interesa si:
- Aproape 100 de balene au format o inimă în ocean, înainte să eșueze pe plajă: „Este o priveliște incredibilă de văzut”
- Spectacol în Golful Monterey! O balenă i-a întâmpinat entuziasmată pe pasagerii unei nave. Imaginile sunt uimitoare
- Adevăratul motiv pentru care iepurii au devenit un simbol al sărbătorilor pascale