Tantarii sunt unele dintre cele mai periculoase vietuitoare de pe Terra, cu sute de mii de victime anual. Cele 3.000 de specii de tantari transmit mai multe boli decat orice alta vietuitoare, scrie National Geographic, si o noua descoperire indica faptul ca acest pericol nu e recent.
Microorganismele ce cauzeaza malaria existau deja pe vreme dinozaurilor, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii au analizat mai multe fosile prinse in chihlimbar, ce apartin unor insecte sugatoare de sange, scrie Phys.org.
Citeste si: Descoperire macabra: o pasare imensa preistorica ar fi vanat copii
Rezultatele studiului sunt remarcabile pentru ca insectele sugatoare de sange, precum tantarii si capusele, nu se gasesc foarte des in chihlimbar. E si mai rar sa se gaseasca ramasite ale microorganismele pe care le purtau.
Studiul realizat de entomologul George Poinar, din cadrul Universitatii din Oregon, a inclus fosile in chihlimbar din 5 regiuni diferite. Fosilele includeau artropode hematofage si patogeni si paraziti identificabili.
“Hranirea cu sangele vertebratelor a evoluat drept un mod eficient pentru unele insecte si acarieni sa faca rost de proteinele necesare pentru crestere si reproducere,” a declarat Poinar. “E foarte posibil ca tantarii si alte artropode sa fi existat in Jurasic si sa fi transmis patogeni in acea perioada. Aceasta tendinta ar fi rezultat in dispersarea bolilor, multe dintre ele probabil fatale vertebratelor atunci cand au aparut initial.”
Tantarii transmiteau malarie acum 100 de milioane de ani
Poinar a studiat insecte sugatoare de sange conservate in chihlimbar dominican, mexican, baltic, canadian si din Burma, ce dateaza de acum 15 - 100 de milioane de ani.
Fosilele studiate purtau multe microorganisme ce astazi cauzeaza boli precum filarioza, boala somnului, tifos, boala Lyme si, cel mai semnificativ, malaria, ce continua sa fie o problema mondiala, cu sute de mii de noi cazuri anual.
Citeste si: Fosilele unor paianjeni cu ochi “stralucitori” au fost descoperite in Coreea de Sud. Acum cat timp au trait
“Multe specii de malarie paraziteaza vertebratele astazi si acum stim ca de 100 de milioane de ani, malaria a fost purtata de tantari, musculite si capuse,” a continuat Poinar.
Poinar atrage atentia asupra faptului ca, desi cercetarea demonstreaza ca parazitii si alti patogeni specifici insectelor sugatoare de sange erau transmise in anumite perioada si locatii din trecut, “aceste fosile nu sunt destul de vechi pentru a ne spune cand si cum au aparut aceste asocieri intre vectori, patogeni si vertebrate.”
Citeste si: Un caz de cancer “ridicol de rar” a fost descoperit intr-o fosila de 240 de milioane de ani
Poinar crede ca microorganismele au infectat initial artropodele sugatoare de sange si doar dupa ce a fost stabilit echilibrul intre cele doua, au putut afecta vertebratele.
Chiar daca studiul nu poate indica precis momentul in care microorganismele periculoase au aparut, demonstreaza faptul ca malaria dateaza si a fost transmisa de tantari de pe vremea dinozaurilor.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- O femeie a crezut că a salvat un pui de arici, dar când a ajuns la veterinar a rămas șocată. Ce descoperise aceasta
- Descoperirea șocantă făcută de oamenii de știință în corpul unui piton uriaș: „N-am mai văzut așa ceva”