Acum 240 de milioane de ani, o testoasa fara carapace a avut o tumora osoasa intr-unul din picioarele posterioare. Descoperirea fosilei demonstreaza faptul ca si pe vremea dinozaurilor ADN-ul putea suferi mutatii canceroase, scrie National Geographic.
Descoperirea a fost detaliata in jurnalul stiintific JAMA Oncology. Tumora fosilizata a incantat cercetatorii pentru ca gasirea cancerului “e ridicol de rara in fosile”, a declarat Yara Haridy, conducatoarea studiului si paleontolog in cadrul Muzeului Natural de Istorie din Berlin.
“Majoritatea tesutului canceros e moale si desi gasim uneori dovada unei patologii in tesut moale in oase fosilizate, cancerul ar fi extrem de greu de diagnosticat asa,” a continuat Haridy.
Cercetatorii au concluzionat ca tumora antica era un fel de cancer osos numit osteosarcom periosteal, ce “arata aproape identic cu osteosarcomul la oameni”, crede coautorul studiului, Patrick Asbach. Acest tip de cancer afecteaza 800-900 de oameni anual doar in SUA.
“E interesant sa vezi ca bolile pe care le stim foarte bine apar in animale disparute si ca noi oamenii nu suntem singurii ce ne luptam cu ele,” a continuat Asbach.
Fosila a fost descoperita in Germania
Testoasa, numita Pappochelys rosinae, a fost descoperita in 2015 in Germania si era de marimea unui caine Chihuahua. Spre deosebire de testoasele actuale, reptila inca nu evoluase pana in punctul in care sa aiba carapace.
Datorita infastisarii sale, descoperirea ei a fost laudata in intreaga lume academica, pentru ca reprezenta veriga lipsa in evolutia testoaselor, de la coaste, la carapace.
Citeste si: Plinut si gol: cum ar fi aratat de fapt temutul T.Rex
Cercetatorii nu pot afla exact daca tumora a cauzat moartea testoasei, dar, in cazul oamenilor, osteosarcomul se poate raspandi pana la plamani.
“Daca a ajuns la plamani, probabil ca a impiedicat testoasa sa se hraneasca sau sa fuga la fel de eficient, ceea ce probabil i-a cauzat moartea,” a continuat Haridy.
Citeste si: Reptila imensa zburatoare cu colti de vampir. Cum arata unul dintre cei mai fiorosi pradatori de pe Pamant
Cercetatorii au gasit alte tipuri antice de cancer in fosilele unor pesti si a unui amfibian, precum si o tumora non-canceroasa intr-un mamifer numit gorgonopsid. Fosila testoasei detine cea mai veche dovada a unui cancer descoperit intr-un amniot (un grup de animale ce include reptile, pasari si mamifere).
In societatea contemporana, mai multi factori, precum fumatul, poluare, alcoolul etc., pot cauza sau creste riscul aparitiei cancerului, insa descoperirea unui caz de cancer intr-o fosila de 240 de milioane de ani demonstreaza ca anumite tipuri de cancer au origini antice.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți vedea așa ceva”
- Momentul emoționant când un bivol salvează o broască țestoasă răsturnată: „Am plâns”
- O femeie a crezut că a salvat un pui de arici, dar când a ajuns la veterinar a rămas șocată. Ce descoperise aceasta