Sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, vorbim despre vizsla maghiară. La bază un câine de vânătoare, dar și un ideal animal de companie pentru o familie activă, sportivă. Alături de noi, de la ora 13:00, va fi Alina Pintică, crescătoare de câini rasa Vizsla maghiară.
Vizsla înseamnă brac în limba maghiară. Istoric vorbind, a fost o rasă deținută de nobilimea maghiară.
”Pătura săracă a societății maghiare nu avea voie să dețină sau să crească brac maghiar. Au fost inițial deținuți pentru vânătoare. Apar picturi rupestre care datează de peste o mie de ani, din care rezulta că vânătorul maghiar vâna cu acest cățel, care era apariția unei vizsle. Dar mai apoi, atestările scrise sunt din secolul al XIV-lea. Deja, în secolele XVIII, XIX, importanța pentru vânătoare crește intensiv. Ei sunt considerați comoara națională a Ungariei. S-a spus că nu puteau fi înstrăinați de pe teritoriu decât dacă reprezentau un cadou pentru alți regi. Regina Spaniei se pare că a deținut o vizsla maghiară”.
Alina Pintică ne-a explicat faptul că menținerea calității vieții la un nivel ridicat poate aduce ani în plus și că o vizsla maghiară poate atinge chiar și o vârstă de 17 ani sau 18 ani.
”Dacă totul se întâmplă cu moderație, dacă alimentația e cu moderație, dacă exercițiile sunt cu moderație, calitatea vieții este ceea ce trebuie, nu vor fi boli grave. Și așa vor avea o viață lungă, de 12, 14 ani, aceasta fiind media. Dar se întâmplă să întâlnim vizsla cu o vârstă de 17 sau chiar 18 ani”.
Întrebată cui i-ar recomanda acest câine, Alina Pintică ne-a explicat ce a determinat-o pe ea să se orienteze către vizsla maghiară.
”Recomand această rasă celor care au un stil de viață activ și care își doresc un tovarăș, un companion perfect. Noi, când ne-am hotărât asupra acestei rase, am vrut în primul rând să fie un câine inteligent. Sunt în top, au o inteligență peste medie, printre cei mai inteligenți câini din lume. Spun că este important pentru că sunt foarte ușor de dresat. Se adaptează cu ușurință la cererile noastre. Al doilea lucru care a contat pentru noi este eleganța lor, frumusețea lor, alura aceasta nobilă. Și nu în ultimul rând, afecțiunea. Am vrut un câine afectuos, un câine apropiat de stăpân și de copii”.
Atât Alina, cât și soțul ei, Bogdan, au fost înconjurați de căței încă din copilărie. Din diverse rase: teckel, cocker spaniol, dalmațian, chiar și husky siberian, însă dorința lor a fost să aibă propriul câine atunci când vor atinge vârsta adultă și vor fi suficient de pregătiți. Lucrul acesta s-a întâmplat în urmă cu 9 ani, când primul cățel din rasa Vizsla a devenit membru al familiei Pintică. Au urmat 7 ani dedicați studiului, cunoașterii și aprofundării fenomenului chinologic, ceea ce i-a ajutat să își formeze propria viziune și să își stabilească propriile obiective în ceea ce privește creșterea, ameliorarea și selecția câinilor de rasă și abia atunci au trecut la pasul următor, înființarea unei canise.
Alina trage un semnal de alarmă și asupra perioadei de caniculă, când trebuie să acordăm atenție deosebită cățeilor, cu precădere acelora care nu au blană dublă și nu își pot regla întotdeauna temperatura corpului.
Mai multe detalii aflați sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”