De ce este atât de important dresajul câinelui nostru? Pentru că prin dresaj vrem să obținem comunicare, control, integrarea patrupedului in familie, dar și siguranța celor din jur, securitatea câinelui și adaptarea lui la mediu. Tot prin dresaj corectăm și anumite comportamente sau traume ale câinilor. Despre frici și fobii discutăm sâmbăta aceasta la Digi Animal Club. Am invitat doi dresori care, din iubire pentru câini au creat o academie în acest sens: Ioana Mihai și Cristian Fetter.
Eu mă ocup de chestia asta de când l-am cunoscut pe el. Făcusem psihologia și el mi-a zis exact așa <<eu sunt psiholog de căței>>. Chestie care mi-a sunat foarte interesant. După aceea, am ales să practic psihologia pe căței. Îmi place să învăț oamenii să comunice cu animalele lor, să formeze o relație cu ele și să contruiască niște animăluțe echilibrate, ne-a explicat Ioana Mihai, instructor dresaj canin, completată de Cristian Fetter: Eu am fost oaia neagră a familiei, din care jumătate erau ingineri, jumătate erau medici. Eram fascinat de animale de când eram mic. Adică nu exista vreun animal la care să-mi fie teamă să mă duc. Și îmi plăcea să comunic cu ele. Când mi-am luat primul cățel practic mi-a schimbat viața. Eram în perioada aia adolescentină în care cu toții eram debusolați și nu prea știam pe ce cărare să o luăm. Ei, în momentul când am avut câinele, am știut ce vreau să fac în viață. A fost singurul motiv din lume pentru care eu mă trezeam la 6 dimineața. Până atunci, în afară de zilele de școală, cel mai devreme mă trezeam la ora 14.
E vreo diferență între frică și fobie?
Da, e o diferență între frică și fobie care e dată în primul rând de intensitatea cu care percepem acea emoție. Fobiile sunt niște temeri exgerate și exacerbate până la manifestări fiziologice, somatice și așa mai departe. Dar și în cazul cățeilor întâlnim atât frici, cât și fobii. Adică evită factorul respectiv de care le este teamă. Uneori refuză să mănânce sau să bea apă în prezența lui, manifestă și ei simptome de stres fiziologic, cum ar fi salivatul excesiv, începe să le cadă mai mult părul, bătăile inimii se intensifică și tot așa. Adică manifestările nu sunt chiar atât de diferite de cele umane, ne-a mai explicat Ioana Mihai, completată de Cristian Fetter: În primul rând fricile sunt niște programe de supraviețuire, ele sunt necesare. În momentul în care ele sunt disfuncționale sau exagerate atunci vorbim de altceva, vorbim de o eroare în program. De aici apar și fobiile, da? Pentru că până la urmă creierul este un super calculator care ne dirijează și are ca scop principal să ne protejeze.
Mai ușor recuperabile sunt fricile care sunt survenite în urma unor traume pentru că dacă te bați cu o frică nativă atunci tu te bați cu răspunsul pe care creierul îl dă automat la acel factor. Teama de zgomote e una dintre cele mai cunoscute și se întâlnește mai ales la cățeii care locuiesc pe la munte, prin zone unde nu au parte de foarte multe zgomote. Teama de înălțime, teama de medicul veterinar, dar asta nu e nativă, e dobândită. Mai e teama de alte animale, sunt căței care se tem de căței, sunt căței care se tem de oameni, a mai explicat Ioana Mihai.
Cum să comunici cu un câine?
Atunci când dezvolți un limbaj cu un câine trebuie să fie unul non-uzual. Nu poți să folosești sinonime și omonime. Deci, dacă o să folosesc <<hai>>, fac chestia asta cu majoritatea stăpânilor, ca o comandă de chemare... păi, omul spune <<hai sus, hai jos, hai să mergem>>. Da? Este un tic verbal și atunci, ca să fac o diferență, o pot face în două moduri. Fie folosesc cu totul și cu totul alt sistem de comenzi, pe care nu-l folosesc niciodată în limbajul uzual, fie am un anumit tip de ton pe care-l folosesc. Mie mi se pare mai ok să am un anumit tip de ton, a mai zis Cristian Fetter.
Am vorbit despre lucruri serioase alături de invitații noștri, cu două studii de caz exemple concrete - am aflat cum au fost reabilitați cățeii Toto și Bandit, dar ne-am și distrat cu mici demonstrații de dresaj - după un slalom printre picioareIe stăpânei, Bingo s-a predat, a ridicat mâinile, iar Ahri a jucat leapșa cu Cristian.
Ca să te bați cu o frică trebuie să vii tot cu ceva care ține de supraviețuire și atunci practic tu trebuie să condiționezi câinele și să-l desensibilizezi. De fapt, procedeul se cheamă contracondiționare și desensibilizare. Ce înseamnă asta? Acolo unde am o asociere proastă făcută cu ceva, de exemplu cu lesa, caut să întorc lucrurile în favoarea mea. În loc să am un eveniment negativ degat de asta, fac în așa fel încât să creez un eveniment pozitiv. În cazul lui Toto, pentru că era și un cățel mâncăcios, din fericire, am putut să ne folosim de mâncare. Și atunci, de fiecare dată când veneam cu lesa primea mâncare. A durat ceva până să-i câștigăm încrederea încât să începem să facem și niște pași împreună pentru că în primă fază efectiv intra în freeze, adică nu voia nici mâncare, nu voia nimic. Și atunci a trebuit să scad cantitatea de mâncare astfel încât să-l aduc la un nivel la care să fie mai importantă hrana decât frica. Pentru că până la urmă și o căprioară se duce să mănânce sau să bea apă deși în zona aia poate să fie un prădător, spune Cristian.
Acum ieșim la plimbare cu Toto, poartă zgardă, chiar se bucură când vede lesa pentru că știe că ieșim să ne plimbăm și răspunde la comenzi. Are mai multă încredere în el si este mult mai maleabil. Și încă un lucru important: are și mai multă încredere în oameni, ne mărturisește Irina, proprietara lui Toto, un cățel adoptat de la ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor).
Sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Tehnica de dresaj "nu este matematică! Eu trebuie să-mi controlez câinele. Dresajul înseamnă comunicare”
- Ce înseamnă umanizarea câinilor? Informații utile de la Daniel Manea, instructor de dresaj canin
- Mâine continuăm discuția despre dresajul canin cu instructorul Cristian Gîu