Mi-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă că în secunda în care câinele face un comportament, o reacție sau o poziție, o face dintr-un singur motiv: este convenabil pentru el.
Cristian ne oferă sfaturi foarte utile, aflăm cum am putea să învățăm cățelul să nu mai mănânce de pe jos sau cum putem să-l facem să ne aștepte cuminte la intrare în magazin. Educația nu se face niciodată pe un singur capăt de lesă, se face întotdeauna pe ambele capete. D-aia e important să fiu atent la câine, să văd ce-mi comunică.
Ce putem face cu un câine traumatizat, bătut, părăsit, cum putem să-l facem să aibă din nou încrede în oameni?
Trebuie să te duci cumva pe emoția din spate, pe frică, pe instinctul care guvernează câinele și acolo să-l cumperi. Încerci să schimbi ce știa el despre oameni, uite, oamenii sunt ok, te lasă în pace, te ignoră. Ba, mai mult, în timp ce stăteam așa cu stăpânul, ignorând câinele, îmi scapă o bucată de recompensă și îi dau câienlui, fără să mă uit la el, fără să interacționez cu el. Și atunci pun cumva o cărămidă mică pe fundația pe care vreau să o construiesc. Îi spun uite, oamenii sunt și așa. Zira a mâncat și cred că nu exagerez când zic, de la peste 150 de persoane din mână. Asta înseamnă relație.
Pe lângă orele de dresaj sau de reabilitare comportamentală, Cristian organizează și workshopuri în natură, la munte. Le-am dat oamenilor ceea ce efectiv le lipsea. Mulți spuneau ce frumos ar fi să pot să mă duc cu câiele la munte. Am zis, ok, go for it. Mi-am luat câine pentru mine, atunci câinele ăla este cu mine.
- Te-ar putea interesa si:
- Tehnica de dresaj "nu este matematică! Eu trebuie să-mi controlez câinele. Dresajul înseamnă comunicare”
- Cât de important este dresajul câinelui și cum reușim să corectăm fobiile acestuia? Aflăm sâmbătă la Digi Animal Club
- Ce înseamnă umanizarea câinilor? Informații utile de la Daniel Manea, instructor de dresaj canin