Ciobănescul belgian Malinois este un câine extrem de energic. Un câine care pare să nu obosească niciodată. În aceeași măsură este inteligent și mereu dornic să muncească, să fie util, să-i facă pe plac stăpânului. Săptămâna aceasta, la Digi Animal Club, vă prezentăm o pereche foarte reușită: Dorin și Mali.
”Atunci când îți iei un câine îți iei o responsabilitate. Mulți zic că am luat un cățel pentru copilul meu. Nu, ți-ai mai luat un copil lângă copilul tău. Un malinois este o responabilitate pentru că atunci când lucrezi cu el trebuie să-i consumi și energia. Dacă nu-i consumi energia devine distructiv, poate să treacă în anxietate și de acolo apar problemele cu diverși Malinois care mușcă la întâmplare. Este un reactor nuclear, nu obosește niciodată.” – Dorin Vatan
Dorin locuiește în Craiova și lucrează în domeniul IT. S-a decis să-și ia un câine rasa Malinois în ciuda recomandărilor negative primite din partea unor dresori. ”Malinois este foarte încăpățânat. Aha, și eu. Ascultă numai de recompense, nu-i place să fie corectat, nu-i place să fie maltratat”. Dorin a întâlnit multe dintre caracteristicile temperamentului unui Malonois chiar la el și așa și-a dat seama că este cel mai potrivit câine pentru el. Cu toate acestea nu a acționat impulsului de moment și s-a documentat foarte bine înainte să-l achiziționeze pe Mali.
L-am întrebat pe Dorin la ce să ne așteptăm când ne luăm un Malinois, iată ce sfaturi oferă viitorilor posesori:
-
să se aștepte că nu vor mai ieși atât de des în oraș
-
să-și aleagă bine crescătorul, să nu cumpere de pe internet
-
să se documenteze foarte bine înainte și să realizeze ce înseamnă un Malinois, poreclea lui fiind maligator (n.r. se spune că are forța aligatorului)
Visul lui Dorin este ca Mali să devină câine de căutare și salvare. Îi dorim succes lui Dorin și la cât de ambițioși sunt amândoi, suntem siguri că este doar o chestiune de timp până se va întâmpla acest lucru.
”Toată nebunia mea cu căutarea și salvarea a început prin 2016, când a avut loc Campionatul de căutare și salvare în Craiova. Am participat, mi-a plăcut, am fost apoi și la Clubul de căutare și salvare ca voluntar. Deci toată experiența mea nu începe cu <<imi place câinele, mi-l iau>>. A fost foarte multă documentare înainte. Aici se greșește mult. Prima oară oamenii își iau un câine și apoi se documentează. Eu am început să mă documentez cu 5-6 ani înainte să-mi iau câinele.”
Mai multe detalii, sâmbătă, la ora 13:00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”
- Pregătirea câinelui pentru venirea unui bebeluș: pași pentru o tranziție armonioasă