Sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club încercăm să vedem partea frumoasă a... ”ridurilor”. Iar asta pentru că vorbim despre Shar Pei, un companion cu o față atât de ”împăturită”.
Alături de noi va fi Doina Cazacu, ”mămică” de Shar Pei, de 24 de ani, iar în curând și medic veterinar. Invitata noastră a venit alături de doi pui, în vârstă de trei luni.
”La vârsta asta, ei sunt deja pregătiți pentru noile familii, dar am așteptat să finalizăm și vaccinul antirabic. Ei nu sunt stresați, sunt familiarizați încă de mici, de la naștere, cu zgomote. Încercăm să-i familiarizăm cu tot ce s-ar putea confrunta în viața de zi cu zi, televizor, radio, iar după ce termină cu vaccinările, îi scoatem și pe stradă, unde-i acomodăm cu mașinile șamd”.
Cu cât un Shar Pei adult are mai multe cute, cu atât numărul problemelor medicale va crește, avertizează invitata noastră. ”Standardul ne interzice ca să avem un câine cutat. În momentul în care noi avem foarte multe cute pe un Shar Pei, este favorizată dezvoltarea mai multor bacterii. Atunci apar problemele de piele, de blană. Acum, la vârsta lor atât de fragedă, nu trebuie curățați. Ei, la trei luni, nu au absolut nicio toaletare. Nu le-am făcut nicio baie”.
Un aspect foarte important din viața unui Shar Pei este nutriția. Am putea spune că este un câine pretențios, care are nevoie de o hrană premium spre super-premium.
”Folosim gama profesională de hrănire. Circulă mituri că se dă proteină foarte puțină unui Shar Pei și asta este un mod total greșit de-a crește un asemenea pui. El nu va avea nutrienții necesari dezvoltării.
Pentru mine, care fac medicină veterinară, una dintre disciplinele cele mai importante este nutriția. Și am de gând ca la finalizarea facultății să mă axez pe necesitățile Shar Pei-ului, iar acesta are câteva necesități de bază. Nutriția și îngrijirea pielii - mulți o fac deficitar și tocmai lucrul ăsta îi cauzează câinelui câteva probleme”, a mai spus invitata noastră.
Cum îngrijim un Shar Pei în materie de ochi, cute, urechi – acolo unde e ”campion la otite” ne spune Doina Cazacu, sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Profilaxia dentară la animale: Sfaturi esențiale de la un medic veterinar pentru o viață sănătoasă a câinilor și pisicilor
- Greșeala majoră făcută de mulți: iau cățelul și-l duc în parc! ”Îl înveți să aleagă între tine și alți câini”
- Ghid rapid pentru îngrijirea pisicilor: ”În sălbăticie nu duc vrăbiuța să o gătească cineva! Le dau os”