Și în 2025, la Digi Animal Club, dorim să vă prezentăm mari iubitori de animale, crescători sau medici veterinari cu adevărat pasionați de munca lor. Începem anul alături de Raluca Zvorășteanu, medic veterinar cu competență în stomatologie veterinară.
Implicată într-un proiect de cercetare finanțat de UE, Raluca ne împărtășește întâmplări legate de implicarea sa în acest program, de conlucrarea cu alți medici veterinari sau cercetători.
”Am fost în Maroc și Thailanda. În Columbia urmează să plec și am mai fost acum 3 ani. Este un proiect care cercetează diagnosticarea Leishmaniozei. Leishmania este parazitul și Leishmanioza este boala dată de acest parazit transmis prin mușcătura de flebotomi, țânțarii aceia mai mari. Cândva, era o boală tropicală și subtropicală. Acum a început să fie prezentă în Europa de Sud, dar avem cazuri și-n România”.
În acest proiect sunt mai multe țări implicate, România fiind reprezentată de Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Spiru Haret, loc unde invitata noastră predă Stomatologie și Histologie. Cercetătorii au dezvoltat o metodă de diagnostic inovatoare, non-invazivă, care detectează compuși volatili specifici emiși de respirația și părul câinilor. Metoda folosește un sistem de dispozitive de detectare a gazelor care efectuează analiza diferitelor substanțe chimice volatile, oferind un instrument de diagnostic ușor pentru leishmanioza canină. Unul dintre obiective fiind fabricarea unui sistem portabil e-nose pentru diagnosticarea Leishmaniozei și testarea la fața locului în medii reale a sistemului portabil e-nose pentru diagnosticarea bolii.
Înainte de orice căutare pe internet, proprietarii de animale ar trebui să consulte un medic veterinar de încredere, care să stabilească o schemă de profilaxie dentară. Periajul zilnic cu o periuță specială și pastă de dinți cu arome plăcute pentru animale este esențial pentru prevenirea problemelor dentare. Neglijarea igienei orale poate duce la tratamente costisitoare și probleme conexe, precum afecțiuni cardiologice. Profilaxia rămâne cea mai eficientă metodă pentru a asigura sănătatea și calitatea vieții animalului, atenționează invitata noastră.
”Să ia contact cu un medic înainte de orice altă căutare pe internet. Într-adevăr, și medicul trebuie să fie unul apropiat. Eu le-aș recomanda să-și găsească un medic cu care să se înțeleagă, cu care să empatizeze, care să fie un fel de medic de familie. Unul care să știe cât este competența lui și, când sunt probleme mai grave, să trimită către un medic cu competență în direcția respectivă.
Cu privire la stomatologie și la igiena cavității bucale, profilaxia este cel mai bun tratament. În primul rând, evităm ca animalul nostru să sufere, că noi vrem să-i oferim o viață calitativă și-n al doilea rând, vin foarte multe cazuri cu proprietari care nu-și permit tratamentele respective. De ce? Pentru că sunt foarte costisitoare dacă vin în ultimă instanță. Atunci apar și probleme cardiologice, sunt și probleme conexe.
Oricum, chiar dacă rezolvăm problema, nu-l mai aducem în stadiul inițial de sănătate. Asta aș recomanda proprietarilor, să țină cont de regulile de profilaxie. Primul consult la medicul veterinar, să se întocmească o schemă cu ce ar trebui să se facă. Din punctul meu de vedere, unui cățel clinic sănătos i se administrează o dată pe zi periaj dentar. Cu o periuță de uz veterinar pentru că este un pic mai moale decât cea umană. La baza dinților, exact cum facem și noi. Important este să dăm pe ambele fețe ale dinților, și pe exterior, și pe interior. Nu recomand degetarele pentru că nu putem să băgăm jumătate de mână în interiorul gurii câinelui sau a pisicuței, să periem mai ales pe partea interioară a dinților. Atunci periuțele care au coadă lungă sunt cele mai utile. De asemenea, pasta de dinți să fie una gustoasă, să aibă gust de vită, pui, biscuiți, pește, cea de brânză a mers foarte bine. Majoritatea proprietarilor caută pastă de dinți cu gust de mentă ca să le miroasă lor bine, dar nu, e total greșit.”
Educația proprietarilor este esențială, deoarece mulți nu înțeleg importanța igienei orale la animale. Compararea necorespunzătoare cu propriile obiceiuri poate împiedica îngrijirea adecvată, subliniind necesitatea informării corecte.
”Și educația proprietarilor este importantă pentru că eu m-am lovit de multe cazuri în care le spuneam să spele cățelul pe dinți sau să-l ducă la stomatolog o dată pe an și spuneau «dar cum, eu nu mă duc atât de des!». Cum să explici în stadiul acesta?”
Benzile de colagen și dentastix-urile administrate conform recomandărilor sunt opțiuni sigure pentru igiena dentară a câinilor, însă coarnele naturale pot provoca fracturi dentare și ar trebui evitate, mai este de părere invitata noastră.
”Câinilor mei le dau niște benzi de colagen pentru că nu afectează blănița, digestia, nimic. Dentastix-urile sunt extraordinar de bune dacă le dăm cum scrie producătorul, unul pe zi. Dacă le dăm 4 pe zi ajungem cu probleme digestive și probleme dermatologice. Sunt foarte mulți crescători care recomandă coarnele naturale. Mie mi-au venit foarte multe cazuri cu dinți fracturați de la coarne. Deci eu, ca medic veterinar care fac 99% din cazuri stomatologie, nu recomand coarnele.”
- Te-ar putea interesa si:
- Greșeala majoră făcută de mulți: iau cățelul și-l duc în parc! ”Îl înveți să aleagă între tine și alți câini”
- Ghid rapid pentru îngrijirea pisicilor: ”În sălbăticie nu duc vrăbiuța să o gătească cineva! Le dau os”
- Nume de cod - little men: ”Seamănă cu niște oameni când merg. Au construit un baraj de 125 de metri”