Apariția unui copil într-o casă în care avem deja un cățel sau cu pisică vine adesea la pachet și cu multe prejudecăți. ”Aoleu, pisica lasă păr”, ”Aoleu, cățelul lasă bale, mușcă!”
Cum introducem un cățel într-o familie cu copii sau invers, cum socializam cățelul când apare în casă un nou născut? Mai ales când patrupedul este un Amstaff, ”câinele bonă”.
Acesta este subiectul nostru de sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club, alături de Claudia Drăgușin, care a venit împreună cu fiica ei, Miruna și ajutorul ei de nădejde, Evelin Fenichiu.
Reputația amstaffului se bazează mai degrabă pe auzite decât pe fapte. Mulți îl cataloghează incorect și asta tot din cauza omului. Lumea se uită mai mult la felul în care arată decât la felul în care acționează.
Claudia Drăgușin crește amstaff si dalmațieni de 15 ani. Când fiica ei a venit pe lume, în casa lor erau peste 20 de căței.
”În niciun caz nu m-am gândit să renunț la pasiunea mea sau la vreunul din căței pentru că apare bebelușul. Ba din contră, iar asta o recomand tuturor persoanelor, în special tinerelor mămici, să studieze. În ziua de azi, nu mai putem crește copiii așa cum ne creșteau bunicii odată. Noi trebuie să învățăm pentru că ei sunt diferiți față de adult. Și dacă știm cum să comunicăm și cum să creștem un copil, atunci vom cunoaște și cum să-l introducem cățeilor, așa încât să fie bine, dar și invers.
Copilașii, instinctual, au treaba asta să mai pocnească un cățel. Mai ales dacă vine cățelul și din greșeală dă peste ea. Niciodată nu mergem să certăm copilul sau să facem același lucru cățelului.
Trebuie să știm să le creăm o relație plăcută. Trebuie să se completeze unul pe celălalt și să se accepte așa cum sunt. Niciodată nu trebuie să răspundem copilului tot negativ dacă acesta se duce și trage mai dur un cățel de ureche, deși acestuia îi place. Eu îi explic copilului că nu facem așa, nu îl tragem de urechi, mângâiem cățelul. Dacă fiica mea vede din partea mea numai lucruri pozitive, atunci și ea, cu timpul, va reuși să creeze o relație foarte bună. Un copil pricepe mai repede decât un câine.
Cu cât îi ferim mai mult de microbi, cu atât vor fi mai sensibili. Ei trebuie să ia contact cu cât mai mulți microbi pentru a-și forma o imunitate puternică. Gândiți-vă că fiica mea în doi ani nu a răcit decât o singură dată. O lăsăm să meargă afară la căței, ne ajută să-i hrănim și să le facem curat”, ne-a spus Claudia Drăgușin.
Dacă este cu putinţă, subliniem câteva reguli de bună conviețuire:
Regula nr. 1 – supraveghează copilul
Regula nr. 2 – nu lovi câinele, nu-l brusca
Regula nr. 3 – respect - lasă-i spațiu cățelului, nu-l deranja când doarme, când mănâncă
Regula nr. 4 - câinele este curios, nu-l separăm total de copil. El vrea de cele mai multe ori să vadă despre ce este vorba, cine este noul venit în casă. Cu cât îl lăsăm să-l cunoască pe micuț (să-l miroasă în primă fază), cu atât vom avea un câine mai liniștit, chiar un câine doică.
Regula nr. 5 – când vezi un câine necunoscut pe stradă, în parc, nu te duci direct nici tu și nici copilul să-l mângâi. Trebuie să întrebi întâi stăpânul dacă puteți pune mânape acel câine.
Despre animale și copii, copii și animale vorbim sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”
- Pregătirea câinelui pentru venirea unui bebeluș: pași pentru o tranziție armonioasă