Cum în ultima vreme se vorbește numai despre fotbal, sâmbăta aceasta îl avem invitat în platoul emisiunii noastre pe Messi al dogilor argentinieni.
Doar că la început n-am știut cum e mai bine: să vorbim în spaniolă sau să o rupem pe ardelenește, căci invitații noștri au venit tocmai de la Cluj-Napoca. Claudia și Radu Gerard Dancă au ajuns să aibă în crescătoria lor nu mai puțin de 18 căței rasa Dog Argentinian. Dar drumul a fost unul lung și a pornit într-un moment anevoios pentru Radu Dancă.
”În 2009, când am plecat din București, eram într-o perioadă dificilă a vieții. Și tot căutam ceva care să mă determine să ies din casă. Mă refugiasem, nu ieșeam cu colegii, nu ieșeam cu prietenii. Terminasem facultatea, terminasem masterul, dar atunci venise recesiunea mondială și nu mă angaja nimeni, nicăieri. Și-am zis că vreau un câine. Am început să caut în România mai întâi. Am căutat apoi în Ungaria, Bulgaria, Serbia și Croația. Am trimis mai multe cereri, am primit mai multe oferte de preț. Într-o noapte mi-am zis că cel mai bine ar fi să-mi iau un Dog argentinian tocmai din Argentina. Am făcut un mail, mi-au zis că au pui, iar prețul era mult mai mic. Transportul a fost dublu prețului cățelului. Și-așa am început. Acum am 18 exemplare de Dog argentinian”.
Claudia Dancă ne-a spus că Dogul argentinian reprezintă o rasă care iubește copiii. ”Dacă ar putea dormi cu copilul în pătuț, iar copilul peste el, ar fi cea mai mare plăcere”. Dar în aceeași măsură, nu recomandă acest câine pentru cineva care se află la prima experiență de acest gen.
”Nu sunt recomandați pentru cineva care n-a mai avut câine. O spun din start, sunt câini foarte inteligenți, foarte puternici atât fizic cât și psihic”.
Radu Dancă vorbește din proprie experiență atunci când spune că Dogul argentinian este un câine extrem de greu de stăpânit. ”Cu prima femelă mi-a trebuit trei ani ca să reușesc să o domin. A trebuit să merg la școala de dresaj, am cerut explicații stânga-dreapta. Atunci am învățat. Îi ziceam șezi, uită-te la mine. Ea, nimic. Parcă era surdă. Și aici ajungem la o altă chestie. Cea mai mare problemă la acestei rase – surditatea. Fiind o rasă albă complet, albinismul dă surditatea”.
Radu Dancă vede dresajul obligatoriu atunci când stăpânul se află la prima experiență canină.
”Depinde de persoană și de câine. Se recomandă dresaj dacă (n.r. stăpânul) este la primul câine. El (n.r. câinele), de la trei luni, știe să domine. Prima chestie pe care am învățat-o la dresaj e să comunici cu câinele prin instrumente. Nu direct, nu lovești, nu forțezi. E o chestie psihologică. Mergi cu recompense precum mâncarea sau iubirea. Nu toate exemplarele funcționează cu mâncare”.
La bază, când a fost creat în urmă cu 80 de ani, dogul argentinian era pentru pază și protecție. Văzând că este foarte inteligent, s-a trecut la vânătoarea de mistreți. ”În Argentina se cultivă mult porumb, soia și cereale. Și bineînțeles că cel mai mare dăunător fiind porcul mistreț, oamenii au găsit această soluție, asta pe lângă cunoscutele lupte. E o rasă care poate dormi dusă și în secunda următoare se trezește instant. Dacă simte pericolul, intră în poziția de gardă, nici nu zici că dormea. Este imprevizibilă din acest punct de vedere”.
Un sfat util pentru stăpânii de câini, dar și de ce nu pentru cei de pisici. ”Să respecte animalul. Câinele trebuie să fie câine, nu este copil. E valabil atât pentru câini, cât și pentru pisici. Are instincte, are nevoi biologice. Are tot ce-i trebuie. Da, se adaptează după noi oricând, orice exemplar din orice rasă! Dar trebuie să-i acordăm respectul și încrederea care i se cuvine”.
Să nu uităm totuși că Dogul argentinian intră în categoria a II-la a câinilor periculoși și că trebuie declarați la poliție.
Conform regulamentului A.Ch.R., prin câini periculoși se înțelege câinii grupati în două categorii, după cum urmează:
(i) categoria I: câinii de luptă și de atac, care sunt acei câini ce sunt asimilați prin caracterele lor morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor
(ii) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor,
Există și câteva condiţii necesare deţinerii câinilor periculoși de proprietari sau deţinători temporari, şi anume:
-
să aibă vârsta minimă de 18 ani
-
să aibă capacitate deplină de exerciţiu
-
să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra unei persoane
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”