Sambata, la Digi Animal Club, vorbim despre prigorii si despre fotografia de wildlife. Invitata lui Bogdan Uritescu este Doina Russu – Nok. A fost asistenta medicala de chirurgie pediatrica si, de peste 20 de ani, activeaza in domeniul fotografiei. A fotografiat cu precadere o pasare frumos colorata, prigoria, motiv pentru care s-a ales cu numele de mama sau regina prigoriilor.
Prima prigorie pe care am vazut-o a fost dragoste la prima vedere. Nu am sa uit niciodata momentul in care am vazut-o, efectiv nu am mai putut sa respir. Si am ramas cu dragostea asta pentru prigorii. In primul rand, m-au fascinat cat de frumos colorate sunt. Cine nu a vazut o prigorie, in momentul in care o descopera are convingerea ca este o pasare exotica scapata de undeva dintr-o colovie, de la o gradina zoologica.
Cand nu este la fotografiat de prigorii, Doina picteaza sau face bijuterii si este foarte preocupata de gradinarit si de pescuit.
Eu fac fotografie cu sufletul. Cand sunt la fotografiat nu pandesc poza vietii, aia dupa regula fotografului, cu lumina de aur. Dar e foarte important, spre exemplu, sa le cunosti comportamentul. La genul asta de fotografie trebuie sa fii foarte rabdator, sa ai dorinta sa faci fotografie, sa te duci sa stai la panda cu orele sau sa fii bifator. Sa te plimbi pe coclauri, o vezi c-a zburat, ai focusat-o, dar din bifare nu o sa ai niciodata fotografii spectaculoase. Norocul este undeva la 1% din toata povestea. Daca vrei sa fotografiezi o anumita specie trebuie sa stii unde s-o cauti. Iti trebuie stiinta.
Prigoriile nu au mari dusmani in natura. Din pacate, ca in cazul multor vietati, omul este cel mai mare dusman al lor.
Este un fel de razboi intre aceste pasari si apicultori care cred ca le decimeaza stupii, ceea ce nu este adevarat. Si-a capatat acest nume din punctul meu de vedere gresit. Eu la fotografie stau de dimineata si pana seara langa cuiburile lor, in zona in care ele traiesc. Si au fost zile in care ele nu au venit la cuib cu nicio albina sau cu maximum o albina. In general, studiile arata ca realmente, prigoriile mananca 1% maximum 2% albine in meniul lor pe o zi. Restul sunt legende si capata o mare amploare pentru ca este un dusman identificat. Dar apicultorii ar trebui sa se indrepte catre alte probleme cum sunt insecticidele, culturile care degenereaza plantele care ajung sa nu mai aiba parfum si atunci albinele sunt derutate pentru ca ele nu mai gasesc parfumul care sa le duca la polenul florilor si multe altele.
Cum e sa fii femeie fotograf de wildlife intr-un domeniu aparent al barbatilor si cum reactioneaza copiii cand Doina merge prin scoli sa le vorbeasca despre acest tip de fotografie sau sa popularizeze prigoriile, aflam sambata, la ora 13, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Despre fotografia wildlife: ”Poate fi un drum cu sens unic. E un drog”
- Digi Animal Club, 16.11.2019
- Digi Animal Club, 22.06.2019