Sambata, la ora 13.00, la Digi Animal Club avem un invitat special: Virgil Iordache.
Cu o licenta in Biologie, una in Filosofie si un Doctorat in Ecologie, Virgil Iordache este acum cercetator si cadru didactic la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti.
Vorbim despre ecologie, arii protejate si importanta profesorului in educatia tinerilor.
Eu sunt o persoana la limita dintre montaniard si alpinist sa spunem. Nu sunt nici una, nici alta, adica merg in salbaticie… Un tip de protectie foarte simplu este sa pui bariere peste tot, sa nu poti sa intri deloc cu masina pe drumurile forestiere. Am observant anumite practici de management, in sensul ca la un moment dat accesul e atat de greu incat n-are cine sa distruga acele lucruri. Asta se face si la pesteri, le-ai inchis pe toate si gata. Sigur, unele dintre ele au un potential de vizitare, dar ca s-o ajungi sa o vizitezi iti trebuie atatea aprobari, incat renunti. – dr. Virgil Iordache.
De ce e salbatica, de ce e blanda? Conceptul de wildlife este unul care nu are niciun fel de legatura cu religia. Ori el este foarte folositor, functioneaza acolo unde comunitatile sunt seculare 100%. Cum este in vest, ei nu mai au treaba cu religia. Dar la noi inca sunt multe zone…Bucovina, unde oamenii au alt mod de a se raporta la natura. Si abordarea asta strict salbatica, care separa net natura de om sau eventual ia omul si zice ca e parte din natura e un anumit mod de gandire, poate fi identificat din punct de vedere filosofic, nu inseamna ca nu e folositor. Ajuta la protectia naturii acolo unde oamenii se cred pe ei insisi ca sunt ceea ce s-ar spune ca sunt. Dincoace, oamenii se cred altceva…si atunci ideea de natura blanda sau Romanie blanda venea sa diversifice oferta de posibilitati de a proteja natura si cu argumente din zona.
Cum a ajus Virgil Iordache dintr-un elev care ura biologia in timpul scolii sa fie unul dintre cei mai iubiti profesori ai Facultatii de Biologie aflati sambata, la ora 13:00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- Despre fotografia wildlife: ”Poate fi un drum cu sens unic. E un drog”
- Digi Animal Club, 13.06.2020
- Digi Animal Club, 16.11.2019