Sambata, la Digi Animal Club, vorbim cu Andreea Roseti, country manager pentru Humane Society International si presedinte onorific la Animal Life Sibiu.
Se considera o norocoasa pentru ca atat jobul ei cat si hobby-ul sunt legate de animale. Andreea este acum country manager la Humane Society International, o organizatie internationala pentru protectia animalelor. Faptul ca am ales aceasta organizatie este tocmai conceptul lor de a ajuta toate animalele care au nevoie de noi. Acelasi concept a stat la baza Animal Life, ne-am propus si am sperat (in naivitatea noastra de inceput) ca vom putea ajuta toate animalele care au nevoie.
Alaturi de 6 prieteni, Andreea a fondat in urma cu 14 ani Animal Life, o asociatie de protectia animalelor. Acum sunt 30 (vreo 10 implicati zi de zi) si au grija de un adapost de catei, unul de pisici, o gasca de animale de ferma si un “magazin de fapte bune”.
Cred ca fiecare are o dambla, mie asa imi place sa zic. Fiecare are o dambla, a mea e cu animale. De cand eram mica, de cand am inceput sa merg singura la scoala, vedeam mate sau catei abandonati tot timpul. Sau pasarele cazute din cuib, ceva sigur gaseam. Si le caram acasa. Intr-un fel m-am regasit cu oamenii din asociatie, cu cei din generatia mea aveam cam aceleasi povesti. Si fiecare, de mic copil, ne-am dorit sa facem mai mult.
Anul trecut, cu ajutorul asociatiei Animal Life au fost sterilizati peste 1400 de catei si multe alte animale si-au gasit stapani, fiind adoptati vreo 200 de caini si 200 de pisici,
E un mare challenge sa lucrezi intr-o echipa de oameni care nu sunt platiti, spre exemplu. La o organizatie mica de obicei asa se intampla. Ai foarte multi voluntari. Fiecare vine cu ideea lui despre ce are chef sa faca sau cum ar trebui facut si tu nu ai foarte multe elemente cu care sa-i ghidezi. Trebuie sa-i motivezi pur si simplu, nu poti sa-i certi foarte tare, trebuie sa ai o echipa buna in care oamenii cumva se inteleg bine intre ei. Daca se intampla asta organizatia merge in sus. Daca oamenii sunt prieteni si nu sunt numai colegi. Nici n-ai cum in domeniul asta sa lucrezi fara sa fii prieten pentru ca trebuie sa te ajuti incepand de la a cara aceeasi targa si terminand cu a scrie acelasi raport si a te potrivi in anumite chestii.
Mai multe organizatii din Sibiu si-au unit fortele si au deschis un magazin de fapte bune. Astfel, Crucea Rosie, Diakoniewerk, o asociatie de ajuta persoanele cu handicap si Animal Life au creat un loc unde oamenii pot dona si de unde pot cumpara diverse lucruri, banii stransi mergand catre o cauza nobila.
Am intrebat-o pe Andreea ce este cel mai greu atunci cand esti zi de zi impricat in protectia animalelor.
Cel mai greu lucru este atunci cand intri intr-un adapost groaznic si daca esti lasat sa intervii, trebuie sa faci pe Doamne Doamne. Trebuie sa alegi, cu medicul langa tine, ce salvezi si ce nu. Au fost cazuri in care animalele erau atat de bolnave si atat de neglijate incat....alea sunt groaznice. Nimeni nu vrea sa fie Doamne Doamne si sa decida cu tine incercam, cu tine nu mai incercam. Tu esti prea batran, tu esti prea bolnav.
O organizatie este pe atat de buna, pe cat sunt oamenii ei. Iar in cazul meu, am tras lozul castigator: atat in H S I (Humane Society International, unde am colegi din toata lumea) cat si in Animal Life – unde sunt prietenii mei de o viata – am gasit cei mai faini oameni, pe care sper sa ii am mereu alaturi.
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă vorbim cu reprezentanți ai Asociației Animal Society despre salvarea animalelor abandonate sau aflate în dificultate
- Digi Animal Club, 10.10.2020