Pe 4 octombrie 2020, cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor, s-a inaugurat în cadrul Adăpostului ”Speranța” primul muzeu mobil dedicat câinilor fără stăpân.
Anca Tomescu, medic veterinar și președinte al Asociației Animal Society, ne povestește despre istoria autobuzului amenajat în muzeu. Clinica mobilă și-a primit și un nume pe măsură: Mamaie.
Este vorba despre prima clinică veterinară mobilă care a intrat în România acum 21 de ani, mai exact în 1999, condusă chiar de Heli Dungler, fondatorul Fundației Vier Pfoten Internațional, una dintre cele mai mari și mai active organizații la nivel mondial. În ”Mamaie” a fost castrat primul câine maidanez din România, moment în care am demarat proiectul de sterilizare a câinilor fără stăpân în masă. De la momentul acela și până când am tras-o pe dreapta, după vreo 10-11 ani, s-au sterilizat peste 100.000 de animale.
Adăpostul Fundației Speranța este funcțional din anul 2001. Primul act de salvare a fost unul în masă, în noaptea de 18.04.2001, atunci când personalul Fundației Speranța și echipa Vier Pfoten România au salvat 300 de câini aflați în adăposturile primăriei, câini care altfel ar fi căzut victime noii legi de eutanasiere.
Anca Tomescu și Gabriel Ignat de la Asociația Animal Society ne povestesc despre acțiunile lor de salvare a animalelor abandonate sau aflate în dificultate. Au fost în Liban, imediat după explozia din vara trecută, în Sudan, în India sau Myanmar, unde au participat la un program amplu de vaccinare antirabică a câinilor fără stăpân.
Sunt intervenții care implică un anumit risc. În Libia, după ce a căzut Gadafi, ne-am ocupat de animale pentru că avea, ca mulți dictatori, animale sălbatice. Probabil că asta reprezenta puterea pentru el. Avea 32 de feline mari, tigri, lei de care ne-am ocupat să-i transferăm în sanctuare. – Gabriel Ignat
Îi vom cunoaște și pe Mura și pe Pișpirică, 2 căței incluși în programul Animal Society de terapie asistată de animale. În centrul nostru Dogs for people facem terapie asistată pentru copiii cu dizabilități și pentru bătrânii de la Centrul Floare Roșie. - Anca Tomescu
Ca planuri de viitor am în vedere să fac din adăpostul Speranța cel mai frumos și util și propice adăpost din Europa. Jumătate din adăpost se va dărâma și vom face acolo loc de joacă pentru căței, cu piscină, cu verdeață, cu oameni care se pot plimba, un gen de parc, grădini japoneze. - Anca Tomescu
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă, la Digi Animal Club avem în discuție un subiect ocolit de obicei, abandonul animalelor
- Digi Animal Club, 10.10.2020
- Digi Animal Club, 27.06.2020