Sâmbăta aceasta aducem în casele voastre o parte din Australia. Și o parte din Europa. Bine, hai și o parte din America. Vom vorbi despre Ciobănescul australian, care a avut un periplu pe cinste până să fie omologat.
Dacă vorbim despre Australia, ne gândim la multe animale, dar cum n-am putut aduce în platoul emisiunii canguri, koala sau diavoli tasmanieni, am zis să prezentăm ceva care să fie la îndemână - Ciobăneștii australieni. Sau ”aussies” pentru cunoscători. Invitata noastră este Dana Niculescu, care crește această rasă de foarte mulți ani.
”Este până la urmă rasă americană. 100%. Dar li se spune aussies. Originile rasei sunt din Europa. Plecați cu ciobanii și oile în Australia, în marile migrații, au ajuns după aceea în America. Aici, americanii au făcut selecția și au ajuns să scrie un standard și să construiască această rasă. Așa au rămas în istorie – câinii ăia australieni veniți cu oile”.
Dana Niculescu a venit în platoul nostru cu 3 frumuseți: ”Ruby, zisă și Coana Mare, este șefa de haită la cei 11 ani ai săi. Diego, cică e vedetă, a venit cu cupele după el. Și nu în cele din urmă: Jucăria. I se zice și Mărunțica. Deși este un aussie în miniatură, este o rasă diferită de ciobănescul australian: Ciobănescul american în miniatură (Miniature American Shepherd Dog).”
Fiind vorba de rase mai puțin populare, în opinia invitatei noastre, nu au apucat să fie ”stricate” de oameni. ”Să nu uităm de filmele <<101 Dalmațieni>> sau <<Lassie>> care au popularizat o rasă. A fost o nebunie. Câinii au fost înmulțiți necontrolat și apoi a urmat o decădere”.
Ciobănescul australian are patru culori de bază: red merle, blue merle (merle s-ar traduce la noi prin marmorat) și culorile pline: negru-tricolor sau roșu-tricolor, adică fără pete. Partea interesantă la Ciobănescul australian este că poate fi ca ursul din poveste. Cel păcălit de vulpe. Asta pentru că vine în două variante. ”Este și cu și fără coadă. Ca rasă au o genă, se cheamă NBT (Natural Bob Tail), iar puii se pot naște cu coadă sau fără coadă. Și la Corgie e așa. Bulldogul francez sau cel englez la fel nu au coadă”.
Tot Dana Niculescu ne spune că un câine fără coadă este mult mai lejer de crescut în casă pentru că nu dărâmă nimic. ”Dar nu mai șterge nici praful cu coada, nu ne mai ajută la treburile casnice”.
Cât despre cum trebuie îngrijit un ciobănesc australian, sfaturile sunt cât se poate de simple. ”Se perie, se spală. El se termoreglează singur, deci nu trebuie tuns. Vrei un câine cu blană mătăsoasă, trebuie să te ocupi de chestia asta. Nu vine de la sine. Tot ce vedeți în poze sunt câini toaletați, îngrijiți, întreținuți. Cu cât îl perii mai des, cu atât o să aibă o perioadă mai scurtă de năpârlire, pentru că-l ajuți tu să scoată părul mort”.
Ce înseamnă un câine pentru invitata noastră? ”Este un partener. Și, ca în orice relație, trebuie să-i acorzi timp și atenție. Pe un câine nu-l fraierești, nu îi pui o tabletă în mână și gata! Pe mine nu mă interesează să facă <<șezi, culcat, dă lăbuța, spune o poezie>>, poate că oamenii asta înțeleg prin dresaj. Pentru mine este importantă educația, deci nu neapărat dresaj de party-tricks, ci educația. Să ai un câine cu care să poți merge în oraș, să poți merge la o terasă. Educația începe din prima zi când ajunge cățelul acasă. Trebuie să i se explice regulile și trebuie să fiți consecvenți. Din prima zi regulile sunt aceleași”.
Ciobănescul australian nu este un câine care se atașează de o singură persoană, ci este foarte deschis cu oricine. ”Ideea e că dacă sunt mai mulți oameni într-o casă, bunici, mătuși, bone, toată lumea trebuie să fie consecventă și să se poarte toți la fel. Altfel, pe unii o să-i adore și o să fie șefi de haită și de alții o să facă <<mișto>>, o să facă tot felul de trăsnăi”.
Cum ar defini Dana Niculescu această rasă în câteva cuvinte? ”Nu atât de populară pe cât ar merita, pentru oameni speciali, pentru oameni activi. Merg și la munte, și la mare, le place aventura. Preferă mai degrabă frigul decât canicula. Pot face agility, pot face obedience, pot face orice sport canin. Omul trebuie să facă față, să țină pasul cu ei”.
Ediția dedicată ciobănescului australian poate fi urmărită sâmbăta aceasta, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”