În ediția de săptămâna aceasta o să vorbim despre începuturi! Începuturile acelea fascinante în care cățelușa noastră drăgălașă urmează să aducă puiuți pe lume. Ce facem, cum ne pregătim, cățelușa poate să aibă singură grijă de puii ei sau ne aducem și noi....aportul?
În platoul nostru a revenit Krisztina Kocsis, care la vizita precedentă a fost însoțită de Rambo. Ei bine, acum Rambo este proaspăt tătic a 6 pui! Cei 6 mini-Rambo au însoțit-o pe Krisztina Kocsis, crescătoare de câini rasele Chinese crested și Golden Retriever, care ne-a oferit sfaturi prețioase despre îngrijirea cățelușilor.
Ei au 9 săptămâni și i-am adus ca să vedeți diferența, cum arată ei ca puiuți, și cei cu păr și cei fără din rasa Chinese crested. Nu sunt tunși, așa s-au născut. Sunt două varietăți. La cei cu păr, la cei din varietatea Powder Puff le crește părul lung-lung, ca la Bichonul Maltez, adică până la pământ. Pentru expoziții vorbim. Pentru companie, fiecare poate alege. Se joacă, sunt foarte energici. Dar nu sunt chiar atât de energici precum puii de golden retriever, vă pot spune din proprie experiență, este de părere Krisztina Kocsis.
Ulterior, invitata noastră ne-a sfătuit care este cel mai important lucru de care trebuie să avem grijă în momentul când avem puiți acasă. Igiena este cel mai important lucru. Plus nutriția. Trebuie să avem grijă de mamă înainte să fete, înainte să aducă pe lume puiuții. După care, puiuții au un regim mai special. Folosim becurile cu infraroșu pentru că dezinfectează și țin căldură. Mama trebuie să aibă în permanență hrană, după care, pe la trei săptămâni începem să introducem și noi mâncarea pentru puiuți.
Când sunt mici, îi cântăresc în fiecare zi. Își deschid ochii undeva după 10-11 zile și auzul li se dezvoltă de pe la 3 săptămâni. Devin mai activi undeva la 5-6 săptămâni. Atunci începe să se contureze lumea pentru ei. Dorm cu noi în dormitor ca să-i aud în permanență, să-i văd, să știu dacă plâng... adică trebuie să le dedici foarte mult timp. Nu este ușor. Lumea crede, din păcate, că este atât de ușor să ai niște puiuți. De la 5-6 săptămâni începem să introducem zgomotele ambientale, ca să se obișnuiască cu mașinile, cu trenulețele, cu aglomerația. iar de pe la vârsta de 7-8 săptămâni încep să-i spăl, să se obișnuiască cu procesul pentru că totuși pentru ei e o noutate.
Ce vârstă e recomandat să aibă un câine când pleacă din canisă?
Celor care nu au experiență foarte mare cu cățeii le recomand să-și ia un cățel după 12 săptămâni. Inclusiv la golden retriever. Pentru că ei la 8-9 săptămâni ce fac? Dorm, mănâncă și e mai greu, nu prea poți să socializezi cu ei. Adică e timpul foarte scurt”, ne-a spus Krisztina Kocsis, care a mai adăugat o recomandare pentru cei care stau la curte și cred că pot să-și țină cățeii afară nevaccinați: ”dacă este o parte a curții care a fost ferită și care a fost dezinfectată, cățeii pot fi scoși și fără schema de vaccinare completă. Eu îi mai scot pentru că știu protocolul meu, știu cum fac, știu unde pot să scot. Dar nu recomand neapărat.
Totodată, Krisztina ne amintește că puiuții, ca și noi, au nevoie de razele soarelui. De exemplu un cuib născut și crescut în iarnă nu este la fel cu un cuib născut și crescut în vară. În primele luni se văd diferențe între puiuți.
Sâmbătă, de la ora 13:00, pe Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Ciobănescul caucazian - uriașul care poate ajunge la 90 de kg, dar care are calmul unor călugări tibetani
- Vedeta de mâine? Mascota englezilor. Alina Munteanu vine la noi în studio alături de Joy
- Sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club vorbim despre un câine al controverselor: Bull Terrier-ul