Sâmbăta aceasta adresăm un sincer mulțumesc medicilor veterinari. Și asta pentru că pe 15 Mai este Ziua Națională a Medicului Veterinar. În urmă cu 163 de ani, Alexandru Ioan Cuza semna decretul înființării Școlii de Medicină Veterinară. Zece ani mai târziu, tot pe 15 mai, s-a înființat Societatea de Medicină Veterinară, denumită apoi Asociația Medicilor Veterinari din România. Să fim și noi în ton cu sărbătoarea, am invitat un medic veterinar, pe Dr. Carmen Totolici, iar tema emisiunii o reprezintă tulburările gastro-intestinale.
Tulburările gastro-intestinale sunt printre cele mai frecvente afecțiuni ale animalelor noastre de companie care ne fac să ajungem în cabinetul veterinar.
”Tulburările digestive reprezintă poate cea mai întâlnită patologie în cabinetele veterinare. Și cauzele pot fi foarte numeroase. Dacă ar fi să le aleg pe cele mai frecvente ar fi cea parazitară, cauzată de viermișorii intestinali. O altă cauză ar putea fi cea toxică. Deci aici să fim foarte atenți ce mănâncă, ce primesc ei sau dacă prind ceva toxic, cum ar fi plantele, dacă vorbim de pisici. Mai avem și originea infecțioasă sau virală, dacă ne referim la puiuți, pentru că ei sunt mai susceptibili la parvoviroză sau coronaviroză canină. O altă cauză mai puțin fericită ar putea fi un proces neoplazic, de exemplu un cancer digestiv. Dar cea mai frecventă cauză este cea alimentară. Și aici, de cele mai multe ori, nu alegem hrana potrivită, ne luăm sfaturile de la prieteni, de la vecini sau de pe internet”, ne-a spus doctor Carmen Totolici.
La ce simptome trebuie să fim atenți? Ne putem ”consulta” singuri câinii? Doctor Carmen Totolici spune că putem urmări starea generală a animalului și că trebuie să fim atenți la următoarele detalii:
-
observarea scaunelor (diaree, constipație, sânge sau mucozități)
-
vărsături
-
lipsa poftei de mâncare
-
oboseală
-
pierdere în greutate
-
temperatura corpului
-
probleme ale pielii
”Putem face asta singuri acasă, dacă suntem atenți la nivelul de deshidratare, care poate fi observat la nivelul gingiilor, la nivelul mucoaselor. Acestea trebuie să fie umede. Nasul este subiectiv, poate fi destul de nespecific.
Semnele cele mai evidente sunt episoadele de vomă. Dacă are un singur episod de vomă și se comportă absolut normal, își revine sau nu se întâmplă nimic pe timpul zilei, poate nu e neapărat o urgență. Putem să-i urmărim starea generală și să vedem dacă se repetă. În schimb, dacă vomită de mai multe ori sau e foarte apatic, ori dacă voma are o culoare foarte ciudată, obligatoriu mergem cu el la veterinar și nu mai așteptăm. La fel și în ceea ce privește scaunul. Dacă este un singur scaun cu o consistență ușor mai scăzută și el este bine ca stare generală, se joacă, are poftă de mâncare putem doar să-l monitorizăm. Dacă sunt 5-6 episoade de diaree într-o zi e clar să se deshidratează și are nevoie de veterinar. Și sângele care apare în vomă sau în scaun este un semn îngrijorător care trebuie investigat, la fel și scaunul cu aspect mucilaginos. Pornind de la un examen coproparazilotologic până la investigații cât mai diverse”.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni digestive pe care le putem întâlni la câini, cauzele și sfaturi practice aflați sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, de la doctor Carmen Totolici.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”
- Pregătirea câinelui pentru venirea unui bebeluș: pași pentru o tranziție armonioasă