Sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 13:00, la Digi Animal Club vorbim despre o rasă de pisici mai puțin cunoscută la noi în țară. ”Păpușa de cârpă” se alintă, ragdoll se numește mai exact. În platoul Digi Animal Club au venit de la Brăila, special pentru această ediție, Violeta și Ciprian Popa, crescători de pisici Ragdoll.
Pisicile din rasa Ragdoll se adresează unui public larg. Nu au un tratament special, dar trebuie să fiți pregătiți cu multă afecțiune și iubire. ”Nu. Nu e greu de crescut un ragdoll. Trebuie doar atenție, iubire. E genul care vine și cere mângâieri. Vine pur și simplu și cere”, ne-a împărtășit Violeta Popa.
Ciprian Popa nu vrea să facă reclamă rasei pe care o reprezintă. Știe că sunt și alte pisici la fel de frumoase, din alte rase. Cu toate acestea, particularitățile rasei fac pe mulți să aprecieze frumusețea unui ragdoll.
”E o pisică echilibrată. E masivă. Cea mică a sărit de patru kilograme (n.r. femelă 8 luni), în condițiile în care la maturitate o să ajungă la 5,5 kilograme. Motanii sunt mai mari. Întotdeauna, o pisică sterilizată e mai mare și mai grea decât una care se află într-un program de reproducție.
Un mascul poate ajunge până la opt kilograme, pe când un mascul nesterlizat e puțin mai mic. Are acea activitate hormonală și nu mănâncă atât de des și mult.
Nu îmi place să ridic în slăvi rasa mea, cu toate că o iubesc, am văzut și alte rase frumoase. Are câteva particularități pe care nu le întâlnești la alte rase. La fel cum și alte rase le au pe ale lor.
La Ragdoll vorbim despre blana asta destul de soft. Seamănă cu textura blăniței unui iepure. Ochii albaștri. Temperamentul. Când vine cineva la noi acasă fac un test. Primul pas, îl pun să aleagă o pisică. Și la concurs am făcut testul ăsta, la prezentarea de rasă. Apoi trebuie să o ia în brațe. Să vezi, stă? Răspuns: la prima atingere. Și s-au convins de fiecare dată. E un sentiment plăcut.”
”La mine, la serviciu, sunt în jur de vreo 20 de pisici, iar acasă, în programul de reproducție, sunt patru băieți și zece fete. Anul trecut am fost la 17 concursuri. La o expoziție, spre exemplu, am mers cu șase dintre ele.” – Ciprian Popa
Când se nasc, puii de ragdoll sunt toți albi. Pigmentația avansează odată cu vârsta. Pe la vârsta de trei ani încep și nuanțele de maro să se mai închidă.
La lumină artificială, albastrul acesta superb nu mai este așa superb. Dar la lumină naturală, da. Atunci vezi adevărata culoare a ochilor”, ne-a mai spus Ciprian Popa, pe care îl puteți urmări sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?
- Câinele care zice "I love you": ”Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”
- Pregătirea câinelui pentru venirea unui bebeluș: pași pentru o tranziție armonioasă