Dacă ar fi să-I definim într-un singur cuvânt, amstaff-ul este un câine al constrastelor. În SUA i se spune nanny dog pentru că sunt câini care acceptă foarte bine copiii și îi iubesc ne mărturisește invitata noastră, Claudia Drăgușin, crescătoare de câini rasele Amstaff și Dalmațian.
În acelaș timp este un câine foarte puternic, energic și musculos, iar pentru a-l deține e nevoie să ai 18 ani, să fii un stăpân responsabil și să-l declari la Poliție.
Claudia ni-l prezintă pe Merlin, un puiuț Amstaff de 10 luni care s-a simțit foarte bine în platoul emisiunii noastre, cățel mai relaxat ca el, mai rar. Vom vorbi și cu ajutorul Claudiei, Ștefania Stănulescu, care la numai 13 ani este o fetiță foarte hotărâtă. Știe că atunci când va fi mare se va face polițistă și crescătoare de câini, așa că vrea să-i fure meseria prietenei sale Claudia.
Am încercat să aflăm de la Claudia și de ce se face adesea o confuzie între câinele Amstaff și Pitbull.
Sunt aproape 100 de ani de selecție și Amstaff-ul nu mai este un câine de luptă, de lucru, cum era la început. În 1936 s-a făcut diferențierea dintre Pitbull și Amstaff, în SUA, în sensul în care s-a vrut un câine care să arate impunător, dar totuși să nu fie câine de lucru, câine agresiv.
Confuziile sau problemele apar de cele mai multe ori atunci când vorbim de un câine care nu este Amstaff pur, ci este metisat. ”Un Amstaff, spre exemplu, niciodată nu o să aibă nasul roșu, asta înseamnă că are gene de Pitbull.”
Dacă unii dintre noi merg la sală doar atunci când își fac abonament sau mai rău, doar la modul declarativ, vă invităm să să faceți cunoștință cu niște câini cu adevărat musculoși. Pot să tragă și sania.
Fiind o rasă energică, ei au nevoie să aibă și un ”job”, ca să spun așa. Când le dăm atribuții, ei chiar se bucură. Pe lângă acele cauciucuri pe care le trag, au și hamuri sau cu zgărzi cu greutăți.
Despre Amstaff se spune că este o rasă ușor de dresat. Sunt câini inteligenți, care prind foarte repede, nu trebuie repetat de foarte multe ori ca să înțeleagă un lucru.
Câteodată sunt puțin încăpățânați, dar nu am întâlnit atât de mulți ca la alte rase. Dar totuși, pentru un începător, cineva care nu a mai avut rasa sau o persoană care nu este din fire foarte puternică, dominantă, eu aș recomanda dresajul. Dresorul poate să instruiască proprietarul cum să se învețe cu câinele, este totuși un câine puternic, musculos.
Sâmbătă, la Digi Animal Club, ora 13:00!
- Te-ar putea interesa si:
- Sâmbătă aflăm mai multe despre Jack Russell Terrier de la Sorin și Marius, 2 crescători de această rasă
- Vedeta de săptămâna aceasta este vizsla maghiară. Un câine de vânătoare, dar și un ideal animal de companie
- Curiozități despre rasa cea mai populară de câini, labradorul. Sâmbătă, la Digi Animal Club