Când ne dorim o pisică, ne putem lovi de multe lucruri. Sâmbătă vă prezentăm TOP 10 GREȘELI pe care le putem face atunci când dorim să achiziționăm o pisică. Despre acești pași greșiți am discutat alături de Adina și Dorin Dumitriu, crescători și implicit mari iubitori de pisici British Shorthair. Aceștia au venit în platoul nostru cu patru pufoșenii, puiuți ai faimosului Vania.
#1: Nu vreau pisică cu pedrigree pentru că nu intenționez să mă duc în expoziții! Ai nevoie de pedigree nu ca să mergi la concurs, ci ca să cunoști arborele genealogic al pisicilor, ca ele să nu fie înmulțite în familie, cum se spune. Se numește inbreeding. Pentru că atunci, neavând diversitate genetică, avem probleme de sănătate, știți foarte bine așa cum s-a întâmplat și-n anumite familii regale din Europa, cazuri de hemofilie și alte povești.
#2: Vreau un pui cât mai mic, să se atașeze de mine. Dacă-l iei de mic, în primul rând, îi va lipsi educația. E ca un copil foarte mic, care pleacă prea repede la școală. Adică, el are nevoie de-un timp pe care să-l petreacă cu mama, timp în care aceasta îl educă, îl socializează, îl disciplinează de foarte multe ori. Mama se joacă cu puii și ei văd exact ce trebuie să facă, imitându-și mama. Și atunci, dacă tu-i privezi de asta, vor avea probleme comportamentale. Vor zgâria lucruri, nu-și vor ascuți unghiuțele pe locurile destinate și vor avea un comportament diferit de cel caracteristic rasei. Adică vor fi mai agitați, mai sălbatici. Sunt cazuri în care puii sunt neprietenoși în familii, sunt foarte speriați. Dacă pleacă prea repede din cuib, din familie, pot avea fel și fel de manifestări. Să urineze în locuri neindicate sau alte lucruri legate de comportament. La cât trebuie să plece? Ai noștri pleacă după 3 luni, 3 luni și jumătate. Dacă zboară cu avionul sau pleacă în altă țară, chiar preferăm să fie după 4 luni. Ca să nu sufere vreun stres
Aveți pisici pe stoc? Dorin Dumitriu ne-a împărtășit una dintre cele mai amuzante, dar și triste situații cu care a trebuit să se confrunte. Poate cea mai nepotrivită abordare a fost când cineva m-a întrebat dacă am pisici pe stoc (râde). Acum ce să-i răspund? Cum o vrea împachetată? Să-l întreb în ce cutie o vrea împachetată? Pisica nu este un obiect, este o ființă și trebuie să fie tratată așa cum merită.
#3: Nu am răbdare să aștept, iau mâine una fără pedigree, că plec. E o întrebare foarte bună pentru că ei nu înțeleg la fel de bine pisica. Dac-ar fi un roboțel, ar face puii în ce lună vrem noi. O programăm și scoate puiul. La fel ca și noi, au serii de hormoni antagonici. Și în momentul în care la 21 decembrie avem solstițiul de iarnă, ziua începe să crească. Ziua crescând, cantitatea de melatonină pe care o secretă ele scade și începe să crească cantitatea de estrogen. Și pisicile încep să intre în călduri. Le ia vreo lună și un pic să facă ciclul ăsta. Și undeva prin ianuarie încep să intre-n călduri toate într-un mod extrem de evident. Dacă o felisă are trei pisici, să spunem, că majoritatea nu au mai multe, nu poți să le lași pe toate trei la motan pentru că ar însemna să ai 3 ciuburi în același timp și o pasiune ar risca să devină un chin. Pentru că trebuie să ai grijă de puiuții ăia, să-i urmărești, sunt mai multe aspecte. Și atunci, majoritatea feliselor să spunem care au 3 pisici lasă 2 la montă la distanță de cum vor. Sunt unele la distanță de-o săptămână și mamele își cresc puii împreună, dacă se înțeleg bine. Altele la distanță de o lună, două. Și-n felul ăsta, cam 3 sferturi dintre pui se nasc în prima parte a anului și devin disponibili vara.
#4: Copilul vrea pisică de Crăciun. Am mai spus că de Crăciun ne luăm porc și primăvara ne luăm pisică. Le-am explicat faptul că o pisică nu este un transplant de rinichi. Nu este o urgență medicală, este o dorință. Stând acasă, cu pandemia, copiii au făcut școală on-line. Și pisicuțele se băgau cu nasul în cameră. Și vedeau pisicuțele copiilor celorlalți și atunci își doreau și ei pisicuță. Copilul vrea pisică, mama caută pe net. Mamele, în 99% dintre dintre cazuri, ne sună. Și tatăl undeva-n spate că <<da, da, vă dau eu afară din casă pe toți>>. Foarte sceptic de obicei.
Frica vinde. Frica vinde și pe internet spunându-ne că dacă facem sau nu facem un anumit lucru se vor întâmpla lucruri miraculoase. Și vinde, chiar pot s-o spun, și-n anumite cabinete medicale care fac un exces extraordinar în a testa pisica și a-i face pe oameni să lase 2.000-3.000 de lei acolo pentru niște lucruri extrem de simple, de care înainte... Știi, cum era și la oameni. Înainte te consulta doctorul, nu te trimitea în 7 direcții pentru lucruri foarte simple.
Alte discuții despre informare, abordare, responsabilitate, mituri, documentare și timpul necesar creșterii unei pisci vă prezentăm sâmbătă, de la ora 13:0, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”
- Sâmbătă discutăm la Digi Animal Club despre animalele-vedete care apar în reclame sau în filme
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, vorbim cu Mihaela și Ionuț Proboteanu despre pisicile British Shorthair