Fotografia de natură sălbatică, de wildlife cum i se mai spune, are din ce în ce mai mulți iubitori. Vedem imagini spectaculoare, aflăm lucruri noi despre specii pe care nu le-am văzut niciodată în realitate, cunoaștem o Românie frumoasă. Sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, am invitat-o pe Alexandra Ion, o tânără fotografă, să ne povestească despre pasiunea ei.
Fotografia de wildlife este o artă complexă, care îmbină răbdarea, tehnica și înțelegerea profundă a comportamentului animalelor. Pentru a surprinde momentul perfect, Alexandra Ion se pregătește temeinic să fie în mijlocul naturii, uneori în condiții dificile, pregătită pentru orice. Norocul de a obține o imagine reușită nu vine din confortul canapelei, ci din perseverență și pasiunea de a explora lumea sălbatică, mai spune ea.
”Chiar pot să spun că sunt fotografi care cred lucrul ăsta, dar nu, fotografiatul animalelor nu este o sarcină ușoară. E un combo de trei lucruri esențiale: perseverență, incidență și noroc. Dacă stai acasă, pe canapea, nu o să vină norocul.
E un mix de mai mulți factori legat de emoții, în care caut să surprind momente de acțiune în natură. Chit că surprind o barză cu un șarpe, am o poză în acest sens. Sau surprind un ritual de împerechere. Sau momente de tandrețe între șacali. Caut să surprind momente mai interective. Dar legat de lumină, intervine factorul noroc. Trebuie să cunoști tehnica foto, trebuie să cunoști compoziție, dar după aceea e vorba de noroc.
Dacă am mediul perfect, poate o ninsoare, fundal superb, blurat, ca să n-ai copacii foarte aproape, ai lumină, îmi trebuie și subiectul. Degeaba le am pe toate mai puțin o pasăre, un șacal, tot degeaba.
Și aici am două exemple: o dată, huhurezul mare, care s-a pus perfect în ninsoare, a stat foarte frumos, cum a fost și ciuful de pădure, perfect în chiciură. La șacal am căutat să fac o poză cu el în zăpadă pentru că nu sunt prea sunt la noi fotografii cu el în această ipostază. E mai rar când se întâmplă să și ningă, să fie și într-o lumină bună... dar nu a stat cum mi-am dorit eu”.
Travel vlog-urile aduc la viață interesul Alexandrei Ion pentru explorare și dorința de a împărtăși frumusețea lumii sălbatice. Presărate cu multă adrenalină. Combinate cu fotografia de wildlife, ele ne arată peisaje uimitoare și momente unice din natura sălbatică.
”Îmi place foarte mult să călătoresc, să fac travel vlogs. Mereu am avut ideea asta de a explora, de a descoperi lucruri noi, de a cunoaște. Îmi place adrenalina, îmi place momentul în care petreci mult timp, nu se întâmplă nimic, iar brusc apare un râs sau un lup.
E o diferență mare între a te plimba prin natură uitându-te după specii și a merge într-un loc cu un plan bine pus la punct și a pândi cu orele. Norocul intervine atunci când te plimbi pe un drum de munte și îți apare râsul în față, mai și stă eventual… ideal e să ai și aparatul la tine”.
Pentru cei care vor să se apuce de fotografia wildlife, primul pas este să înțeleagă comportamentul animalelor și să respecte natura. Alexandra Ion le recomandă să investească într-un echipament de calitate, dar să-și amintească faptul că răbdarea și observarea atentă sunt mai importante decât tehnologia. De asemenea, să înceapă cu specii și locuri accesibile, să exerseze mult și nu uite că fiecare ieșire în natură este o lecție valoroasă.
Iată ce sfaturi le oferă Alexandra Ion celor care vor să se apuce de fotografia wildlife:
-
Începeți cu specii accesibile și învățați să observați natura fără să interveniți. Studiați comportamentul animalelor înainte să plecați pe teren și fiți pregătiți pentru multe încercări fără succes – face parte din proces. Și, dacă aveți ocazia, experimentați și cu filmările – e fascinant să surprinzi o poveste în mișcare.
-
Echipament potrivit: Investește într-un obiectiv cu zoom mare și o cameră cu autofocus rapid.
-
Cunoaște fauna: Studiază comportamentul și habitatul speciilor pe care vrei să le fotografiezi.
-
Camuflaj și răbdare: Fii discret, folosește haine neutre și învață să aștepți momentul potrivit.
-
Respectă natura: Nu deranja animalele și evită să intervii în habitatul lor.
-
Planificare: Fotografiază dimineața devreme sau seara, când lumina e ideală și animalele sunt active.
Am întrebat-o pe Alexandra ce reprezintă pentru ea fotografia: ”mie mi se potrivește liniștea, imi place foarte mult să stau în natură. Acolo mă regăsesc, mă reconectez, îmi încarc bateriile. Vara stăteam în baldachin (am baldachin de camuflaj, apropo) și ascultam efectiv vântul”.
Sâmbătă, la Digi Animal Club, la ora 13.00, vorbim așadar despre fotografia de wildlife și sărbătorim arta fotografică.
Pentru că ziua în care s-a născut Carol Popp de Szathmári, 11 ianuarie 1812, a devenit din 2010 prilej de sărbătoare: Ziua Artei Fotografice în România.
Carol Popp de Szathmári a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeei, fiind recunoscut ca primul fotograf al României.
- Te-ar putea interesa si:
- Profilaxia dentară la animale: Sfaturi esențiale de la un medic veterinar pentru o viață sănătoasă a câinilor și pisicilor
- Greșeala majoră făcută de mulți: iau cățelul și-l duc în parc! ”Îl înveți să aleagă între tine și alți câini”
- Ghid rapid pentru îngrijirea pisicilor: ”În sălbăticie nu duc vrăbiuța să o gătească cineva! Le dau os”