Jumatate din populatia de balene ucigase din lume e in pericol sa dispara in urmatoarele decenii din cauza unei substante chimice interzise acum 50 de ani. Substanta a ajuns in marile si oceanele lumii si pune in pericol unul dintre cei mai importanti pradatori marini.
Bifenilii policlorurati (numiti si PCB) sunt compusi chimici toxici, ce au fost folositi in componente electrice si vopsea inca din anii 1930. In ciuda faptului ca utilizarea lor a fost interzisa in perioada 1970-1980, au fost produse 1 milion de tone de PCB si nimeni nu s-a ocupat de distrugerea a peste 80% din acea cantitate, potrivit The Guardian.
Ca urmare, PCB se scurg treptat in rauri si sol, ajung in oceane si otravesc lantul trofic. Balenele ucigase, fiind pradatorii de varf, primesc cele mai mari doze. In cateva examplare au fost gasite cantitati de PCB de 100 de ori mai mari decat doza sigura. Ingerarea acestei substante deterioreaza masiv organele genitale, cauzeaza cancer si distruge sistemul imunitar.
Citeste si: S-a descoperit o specie extrem de rara de balena. Cum au reusit oamenii de stiinta
“E ca o apocalipsa a balenelor ucigase,” a declarat Paul Jepson, reprezentant al Societatii Zoologice din Londra si membru al echipei ce cerceteaza impactul PCB asupra acestor mamifere. “Chiar si in conditii ideale se reproduc foarte lent.”
Balenele ucigase sanatoase ating maturitatea sexuala la 20 de ani si perioada de gestatie e de 18 luni. Mai mult, laptele lor gras poate contine cantitati letale de PCB, ce infecteaza accidental corpul puilor atunci cand sunt alaptati.
Citeste si: Cum se aude codul pe care il folosesc balenele atunci cand comunica intre ele
Pe langa PCB, cercetatorii au gasit in corpul balenelor si alti contaminanti ce inca nu sunt regulati. Rezervele de PCB trebuie sa fie distruse rapid pentru a asigura o sansa de recuperare, oricat de mica, pentru populatiile de balene ucigase din toata lumea. O posibila solutie ar fi introducerea unor sanctiuni considerabile pana in 2019, in cadrul Conventiei de la Stockholm, pentru companiile ce continua sa polueze marile si oceanele fara repercusiuni.
- Te-ar putea interesa si:
- VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un miracol că suntem în viață"
- Două balene beluga, salvate din Ucraina, au ajuns în Valencia. Plombir și Miranda au început să se acomodeze în noua lor casă
- Misterul balenelor a fost elucidat. Cum reușesc aceste mamifere să cânte sub apă