Maimutele din Parcul National Gombe, din Tanzania, au reusit sa creeze o specie cu totul noua. Potrivit unui nou studiu, se pare ca fenomenul e vechi de cateva sute sau chiar mii de ani.
Studiul publicat in Jurnalul de Primatologie explica modul in care doua specii diferite de maimute guenon, cele albastre si cele cu coada rosie, au produs o specie noua, hibrid, potrivit New York Post.
Maimutele guenon sunt recunoscute datorita infatisarii lor deosebite, ce include mai multe trasaturi, precum barba stufoasa sau nasul mare, pe care cercetatorii le considerau specifice anumitor specii. Noile rezultate demonstreaza ca maimutele din Parcul Gombe nu sunt atat de interesate de calitatile fizice atunci cand vine vorba de alegerea unui partener.
Cele doua specii de maimute albastre si cele cu coada rosie s-au imperecheat si au dat nastere unor primate hibrid, ce poarta trasaturile ambilor parinti.
Citeste si: Reactii emotionante de la niste animale salbatice. Maimutele plang dupa prietenii ucisi
“Exista multa promiscuitate in Parcul National Gombe,” a declarat Kate Detwiler, conducatoarea studiului. “Populatia hibrida din Gombe e extrem de valoroasa pentru ca poate fi folosita drept un sistem model pentru intelegerea modului in care functioneaza hibridizarea si cum e transferat materialul genetic intre specii.”
Pentru a determina daca exista cu adevarat o specie hibrida, Detwiler si echipa ei au studiat materiile fecale a peste 230 de maimute, ce au demonstrat ca in Parcul Gombe are loc un fenomenul hibridizarii.
Se crede ca primatele cu coada rosie au fost populatia nativa a Parcului inainte sa fie invadate de maimute albastre, ce erau in cautare de parteneri. De atunci, noi generatii de maimute hibride s-au nascut in regiune.
Citeste si: VIDEO: Reuniune emotionanta intre un cimpanzeu si cuplul care l-a crescut
“Avem acest laborator natural extraordinar ce ne poate ajuta sa raspundem la atat de multe intrebari despre cum functioneaza hibridizarea si cum sunt mentinute granitele unor specii,” a continuat Detwiler. “Cercetarea a fost realizata la momentul oportun, pentru ca hibridizarea are loc de obicei atunci cand avem de-a face cu schimbari de clima, asa cum se intampla acum cu modificarea mediului - hibridizarea e raspunsul naturii.”
- Te-ar putea interesa si:
- O cunoscută companie aeriană va înceta să mai transporte maimuţe destinate experimentelor de laborator de la jumătatea lui 2023
- A fost descoperită o nouă specie de maimuțe. Cercetătorii susțin că există doar câteva sute de exemplare în lume
- Un os misterios a fost descoperit în inimile cimpanzeilor. Cum s-ar forma