O nouă populație de balene albastre a fost găsită de cercetători în apele Oceanului Indian, datorită detectoarelor de bombe. Descoperirea vine dupe vestea îngrijorătoare că ar fi rămas doar 5.000 de astfel de examplare în întreaga lume.
Balenele albastre au fost detectate atunci când cântecul lor a fost înregistrat de microfoanele subacvatice utilizate pentru detectarea bombelor.
„Am găsit un grup cu totul nou de balene albastre pigmeu chiar în mijlocul Oceanului Indian. Nu știm câte balene sunt în acest grup, dar bănuim că este foarte mare prin numărul enorm de cântece pe care le auzim”, a declarat într-un comunicat profesorul și ecologul marin al Universității din New South Wales, Tracey Rogers
Descoperirea a fost ajutată de datele Organizației Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBTO), care monitorizează testarea internațională a bombelor nucleare. CTBTO, care a folosit microfoane subacvatice pentru a intercepta testele cu bombe nucleare încă din 2002, a observat semnalele puternice ale melodiilor în înregistrările lor, auzind frecvențe și tempouri diferite.
Citeşte şi: Un animal microscopic a revenit la viaţă după ce a stat îngheţat timp de 24.000 de ani în Siberia
Abia după ce cercetătorii au analizat datele și-au dat seama că au dat peste o nouă populație de balene albastre din zonă.
"Balenele albastre din emisfera sudică sunt dificil de studiat, deoarece trăiesc în larg și nu sar la suprafață, oferind un spectacol precum balenele cu cocoașă. Cred că este destul de grozav faptul că același sistem care păstrează lumea în siguranță de bombele nucleare ne permite să găsim noi populații de balene, care pe termen lung ne pot ajuta să studiem sănătatea mediului marin”, a adăugat Rogers.
Sunetele au fost comparate cu cel al altor trei grupuri cunoscute de balene albastre din Oceanul Indian, precum și cu patru tipuri de cântece ale balenei Omura.