Pasarile se micsoreaza si anvergura aripilor creste, potrivit unui nou studiu realizat cu date stranse timp de zeci de ani, scrie BBC News.
Cercetatorii au analizat 70.716 specimene a 52 de specii de pasari migratoare ce se gasesc in America de Nord. Datele au fost colectate timp de 40 de ani.
Citeste si: Vulturi migratori din Rusia au adunat facturi imense de roaming. Cum au reusit
Potrivit rezultatelor, fenomenul de micsorare e cauzat de incalzirea globala. Cercetatorii sustin ca acest studiu e cel mai mare de acest tip si ca rezultatele sunt importante pentru intelegerea modului in care animalele se adapteaza la schimbarea climei.
“Am descoperit ca aproape toate speciile devin mai mici,” a declarat conducatorul studiului Brian Weeks.
Citeste si: Incalzirea globala altereaza fondul genetic al unui mamifer. Ce vietuitoare a fost afectata
“Speciile erau destul de diverse, insa raspundeau intr-un mod similar,” a continuat el. “Consecventa a fost socanta.”
Potrivit studiului, intre 1978 si 2016, osul inferior al piciorului pasarilor s-a redus cu 2.4%. Pe aceeasi durata, anvergura aripilor a crescut cu 1.3%.
Citeste si: A fost descoperita prima societate complexa de pasari din lume. Cum e organizata
“Migratia necesita extrem de mult efort,” a continuat Weeks, ce a explicat ca un corp mai mic inseamna mai putina energie disponibila pentru pasari in timpul migratiei, asa ca aripile au crescut pentru a le ajuta.
Pasarile nu sunt singurele vietuitoare ce se micsoreaza din cauza incalzirii globale. In 2014, fenomenul a fost observat si in cazul caprelor alpine si salamandrelor.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit de ce ouale pasarilor au culori diferite. Care e explicatia
Inca nu se stie exact de ce incalzirea globala cauzeaza acest fenomen de micsorare in randul pasarilor. O teorie e ca animalele mici se pot racori mai usor, insa nu exista o explicatie acceptata universal in acest moment.
- Te-ar putea interesa si:
- Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii
- Urşii polari înfometați caută în gunoaie pentru a-şi procura hrana. Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii
- În jur de 14% din coralii planetei au dispărut în ultimul deceniu. Care sunt cauzele