In Dealurile Tugen din Kenya, cercetatorii au descoperit o noua specie de primata superioara ce a trait pe Terra acum 12.5 milioane de ani. Mamiferul era mai mic decat o pisica si manca exclusiv frunze, motiv ce a dus la disparitia speciei.
Simiolus minutus era o mini-primata ce a trait acum peste 12.5 milioane de ani pe continentul african. Vietuitoarea cantarea mai putin de 4 kg si avea o dieta compusa din frunze.
Cercetatorii de la Universitatea Stony Brook au descoperit o serie de molari mici ce au apartinut speciei si ce pot oferi raspunsuri cu privire la declinul diversitatii primatelor superioare (ce difera de maimute datorita evolutiei separate).
Citeste si: Cele mai apropiate rude din natura ale oamenilor sunt in pericol de disparitie
La inceputul Miocenului, existau doar cateva specii de maimute, pe cand primatele superioare (categorie in care se incadreaza si specii actuale precum cimpanzeii, gorilele, Bonobo si urangutanii) aveau o varietate mai mare de specii. Aceasta proportie s-a inversat de-a lungul timpului si acum mai exista doar primate superioare, de dimensiuni mari.
Citeste si: Maimutele care au creat o specie complet noua. Cum au reusit sa faca acest lucru
Simiolus minutus era una dintre numeroasele primate superioare ce au disparut si expertii cred ca dieta ei a fost de vina. Aceste primate minuscule se hraneau exclusiv cu frunze si probabil au intrat in competitie directa pentru hrana cu maimutele Colobinae, potrivit Daily Mail.
“Aceasta descoperire ne arata ca primatele superioare tindeau spre ingerarea frunzelor chiar atunci cand maimutele evoluau sa se adapteze la o astfel de dieta,” a declarat James Rossie, cercetatorul ce a gasit primele fosile Simiolus minutus. “In acest context, nu m-ar mira daca acesta e ultimul specimen de primata superioara de dimensiuni mici pe care il vom vedea.”
Studiul va fi publicat in luna decembrie a acestui an in Jurnalul Evolutiei Umane.
- Te-ar putea interesa si:
- O cunoscută companie aeriană va înceta să mai transporte maimuţe destinate experimentelor de laborator de la jumătatea lui 2023
- A fost descoperită o nouă specie de maimuțe. Cercetătorii susțin că există doar câteva sute de exemplare în lume
- Un os misterios a fost descoperit în inimile cimpanzeilor. Cum s-ar forma