Acum mai mult de 160 de milioane de ani, un pradator bizar traia in padurile antice din China: un dinozaur mic ce plana intre copaci cu ajutorul aripilor ca de liliac, scrie National Geographic.
Fosila nou descoperita a fost descrisa intr-un studiu publicat in jurnalul Nature si e doar al doilea exemplu gasit de cercetatori de dinozaur cu pene ce are si membrane mari pe aripi. Ca urmare, vietuitoarea a primit un nou gen pe masura, Ambopteryx (inspirat de “aripi mari” din limba latina).
Citeste si: Premiera paleontologica: cercetatorii au descoperit fosila unei pasari cu un ou in interior
“Cel mai emotionant, pentru mine, e faptul ca unii dinozauri au evoluat pentru a avea structuri foarte diferite pentru a putea zbura,” a declarat conducatorul studiului, Min Wang, paleontolog din cadrul Institutului de Paleontologie si Paleoantropologie din China.
Comportamentul dinozaurului bizar s-ar fi putut asemana cu cel al unei veverite
Un fermier a gasit fosila in 2017 intr-un sat aflat in apropierea orasului Lingyuan. Atunci cand cercetatorii de la Institut au obtinut fosila, au crezut initial ca e una dintre primele pasari din istorie, insa pe masura ce au studiat ramasitele, au concluzionat ca dinozaurul nu intra in acea categorie.
Citeste si: Fosile extrem de rare, de peste 500 de milioane de ani, descoperite de cercetatori
Cercetatorii continua sa analizeze modul in care ar fi putut zbura creatura, desi pana acum anatomia dinozaurului pare mai potrivita doar pentru planare intre copaci. Forma picioarelor sale sugereaza ca a evoluat pentru a se prinde de crengi si cercetatorii cred ca avea un comportament mai apropiat de cel al veveritelor de astazi, decat cel al pasarilor.
“Probabil ca se cocota in copaci - precum un mic si bizar dinozaur-veverita - si dupa zbura din creanga in creanga,” a declarat Jingmai O'Connor, din cadrul Institutului din China.
Citeste si: Ce a ucis, de fapt, dinozaurii? Cercetatorii au o noua teorie
Pentru a determina exact comportamentul dinozaurului, paleontologii trebuie sa studieze in amanunt aripile de liliac ale reptilei si sa determine ce pozitie a ocupat in lantul evolutiei.
- Te-ar putea interesa si:
- O nouă specie de ţestoasă fosilă, descoperită pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului
- Compania de neurotehnologie a lui Elon Musk susține că ar putea crea dinozauri exotici: "Am putea crea Jurassic Park dacă am vrea"
- Cum au ajuns dinozaurii să domine planeta pentru 200 de milioane de ani. Descoperirea făcută de cercetători