Știați că la pisici, odată cu înaintarea în vârstă, apare o pierdere a părului, adică acesta este un pic mai rar decât era în perioada de adult, iar mustățile, în loc să se decoloreze, se fac brune?
Sâmbătă, 26 septembrie 2020, la Digi Animal Club vorbim despre pisicile senioare cu medicul veterninar, Rocsana Timotin, "doctorița pisicilor". Fiecare pisică este o enciclopedie total specială și pentru că fiecare îmbătrânește total diferit. Adică sunt pisici care datorită faptului că îmbătrânesc mai rapid pot fi considerate senioare în jurul vârstei de 7-9 ani, dar sunt pisici pe care le încadrăm ca senioare în jurul vârstei de 10-12 ani.
Birmanul este rasa cea mai longevivă din lume, iar cel mai vârstnic exemplar din lume are acum 31 de ani.
În general, degenerarea simțului auzului se produce cel mai frecvent nu consecință a îmbătrânirii ci, mai degrabă, a fenomenelor infecțioase sau morbide ale urechii. Pisica își păstrează mare parte din tot ce înseamnă acuitate auditivă, vizuală, a gustului, tactilă până la sfârșitul vieții pentru că este un individ care își asigură supraviețuirea și întreținerea în mod solitar față de contrapartida lui canină care o face la gașcă. Și atunci, gașca tânără vânează inclusiv pentru bătrâni. La pisica bătrână lucrurile astea sunt pe cont propriu. Dacă ea își asigură supraviețuirea și hrana, trăiește. Mai puțin în contextul piscii de apartament, categoric, care are acest răsfăț și această îngrijire oferită de proprietari.
Se spune că pisicile își ascund durerea. Mit sau adevăr?
Pisica este un maestru în ceea ce privește ascunderea durerii și a suferințelor medicale, categoric. Este un vânător solitar, își asigură supraviețuirea pe cont propriu. Orice suferință pe care și-ar devoala-o cu ușurință ar pune-o în ipostaza în care să fie o victimă sigură pentru alt individ, pentru o altă specie de pe lanțul trofic. Și-n consecință, pisicile și-au creat acest mecanism de autoprotecție prin care ele nu-și devoalează suferințele.
Să nu uităm însă că în momentul în care pisica arată minime simptome sau modificări de comportament, de apetit, de a-și exercita funcțiile vitale sau rutina zilnică, spre exemplu nu ne mai întâmpină când ne întoarcem acasă cum ne aștepta de fiecare dată, sunt semnale de alarmă și justifică efectuarea unui control de către medicul veterinar.
Mai multe detalii la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Top 10 greșeli pe care le putem face atunci când ne luăm pisică
- Sâmbătă, la Digi Animal Club, vorbim cu Mihaela și Ionuț Proboteanu despre pisicile British Shorthair
- Digi Animal Club, 17.10.2020